Početna Crna hronika Optuženi za otmicu Cvijetića negiraju krivicu

Optuženi za otmicu Cvijetića negiraju krivicu

0

U Višem sudu u Novom Sadu, zbog izmenjenog sastava veća, danas je ispočetka krenuo glavni pretres petorici optuženih za otmicu Gorana Cvijetića iz Budisave tokom 2017. godine.

Na današnjem ročištu svi okrivljeni izjasnili su se da nisu krivi, a odbrana je predložila izmenu dela optužnice kao i niz dokaznih predloga čemu se zamenik, Aleksandra Fajfer usprotivila, što je sudsko veće nakon zasedanja odbilo.

Goran Kovačević, jedan od optuženih, ostao je u celosti pri ranije datom iskazu, dodajući kako ih je sudsko veće unapred osudilo.

Optuženi Nenad Stević izneo je svoju odbranu, objašnjavajući šta se dešavalo na dan otmice.

“Kovačević me je nazvao i rekao mi da je ispred njegove zgrade uočeno lice sa sigurnosnih kamera optuženo za pucnjavu na Nika Uskokovića prilikom čega je, u okolini zgrade gde je ubijena Teodora (Kaćanski – prim. autora). Na putu do tamo, sve vreme sam bio na vezi sa inspektorom Bojanićem, a kada smo se našli, Kovačević mi je rekao da Cvijetića vodim u policiju, a da će on i Vladica Rakić otići da potraže pištolj za koji se sumnja da ga je oštećeni posedovao. Kada sam ulazio u kola Cvijetić je počeo da čupa vrata pokušavajući da pobegne pa sam rekao, Božidaru Bosniću koji je došao sa mnom da sedne pored njega. Oštećeni mi se u kolima obratio rečima ‘Nešo ja te poznajem’, navodio je neku diskoteku ‘Eldivino’ u kojoj ja nikad nisam bio i molio me da ga ne vodim u policiju, te da će mi ispričati sve o Bobici – Teodori Kaćanski. Bio sam šokiran, jer su je pod tim nadimkom znali samo naši bliski ljudi i krenuo sam u drugom pravcu kako bi ga ubedio da ne idemo u policiju da bi mi ispričao sve što zna. Ubrzo nakon toga smo uhapšeni. Smatram da ničinm nisam prekršio zakon, niti sam ikome naudio. Da mogu da vratim vreme na 22. maj sve bih isto uradio,” naveo je Stević.

Božidar Bosnić ostao je, takođe, pri ranije datom iskazu potvrđujući sve Stevićeve navode.

Glavni pretres je odložen, a predsednik veća, sudija Srđan Savić, zakazao je naredno ročište za decembar mesec.

Podsetimo, Cvijetić je otet 22. maja 2017. godine na Detelinari. Nedugo zatim su uhapšeni Nenad Stević i Božidar Bosnić, a preostala trojica kasnije.

Inače, žrtva otmice Goran Cvijetić je nepravosnažnom presudom novembra 2018. godine osuđen na 18 godina zatvora zbog pokušaja ubistva Nebojše Tubića Žapca (58). Proglašen je krivim i za podmetanje eksploziva pod službeni automobil lidera pokreta Dinara-Drina-Dunav Tomislava Bokana.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay