Početna Crna hronika Otac ubijene Novosađanke tvrdi da su prijavljivali nasilje, ubici određen pritvor do...

Otac ubijene Novosađanke tvrdi da su prijavljivali nasilje, ubici određen pritvor do 30 dana

0

Arpad

Arpadu Sabu (29), koji je osumnjičen da je u nedelju u Veterniku ubio svoju pet godina mlađu suprugu Slavicu i četvoromesečnu ćerku Nikolinu, određen je pritvor do 30 dana.

Prema nezvaničnim saznanjima, on se na saslušanju branio ćutanjem.

Porodica ubijene Slavice Sabo iz Novog Sada tvrdi da je više puta prijavljivala njenog supruga Arpada Saba policiji zbog nasilja, dok u novosadskoj policiji za 021 negiraju da su dobili prijavu.

To je za Dnevnik potvrdio i otac ubijene Slavice, Dušan, koji kaže da su prvu ozbiljnu svađu i Arpadovu nasilnu stranu primetili nekoliko dana nakon što se rodila Nikolina, kada je Arpad iz čista mira napao Slavicu.

“U to vreme još su živeli s nama i ja sam odreagovao i izbacio ga iz stana jer sam video njegovu agresivnost prema Slavici koja se tek porodila i jednostavno nisam mogao to da dozvolim. Nakon toga je počeo da mi preti, da govori da će nas pobiti, da će baciti bombu i slične stvari. Prijavio sam ga policiji, i to više zbog svoje ćerke nego zbog mene, ali mi je rečeno da mogu da ga privedu samo na informativni razgovor i da malo toga mogu uraditi ukoliko Slavica sama ne prijavi nasilje”, kaže Dušan, koji je nakon pretnji prekinuo kontakt sa zetom.

Prema Dušanovim rečima, Slavica se nije žalila na maltretiranje i nasilje koje je trpela, iako su joj stalno govorili da ne treba da trpi. Njegova ćerka i četvoromesečna unuka sahranjene su zajedno u sredu popodne na Novom groblju u Novom Sadu.

S druge strane, u novosadskoj policiji za 021 tvrde da nemaju nijednu prijavu za nasilje nad Slavicom.

Iz novosadskog Centra za socijalni rad 021 još nije dobio odgovor da li je njima prijavljeno nasilje u ovoj porodici.

Podsetimo, zločin se dogodio u nedelju uveče oko 23 časa u Veterniku. Sumnja se da je Arpad (29) u alkoholisanom stanju sa više uboda nožem ubio prvo svoju suprugu (24), a potom i četvoromesečnu ćerku Nikolinu.

On je nakon zločina pobegao, a policija ga je uhvatila u ponedeljak popodne u Bačkoj Palanci. Policija i tužilaštvo se uopšte nisu oglašavali povodom ovog ubistva i pitanje je da li bi javnost saznala za ovaj strašan zločin, da mediji nisu objavili.

17 žena ubijeno ove godine

Od početka godine ubijeno je 17 žena i troje dece, dok su u poslednjih deset godina 316 žena žrtve rodno zasnovanog nasilja. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost apeluje na sve građanke da prijave nasilnike i svaki oblik nasilja.

“Apelujemo, molimo sve, od roditelja, komšija, poznanika i sugrađana da policiji, tužilaštvu i centrima za socijalni rad prijave nasilnike. To je jedini način da se spase život žena i dece. Ako znate ili vidite da neko maltretira ili tuče ženu i decu, prijavite nasilnika. Nema izgovora da ‘to nije moja stvar’ ili ‘neću da se mešam’, nasilje nad ženama nije privatna stvar, već problem celog društva”, navode u Koordinacionom telu kojim predsedava potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

Iz Koordinacionog tela naglašavaju da se čitavo društvo mora uključiti kako bi se sprečile tragedije poput one u Veterniku.

Autor i foto: 021.rs