Početna Crna hronika Otkriven piroman koji pali Frušku goru

Otkriven piroman koji pali Frušku goru

U Fruškoj gori juče popodne buknuo je požar u graničnom ritskom delu Nacionalnog parka nadomak Beočina i osnovano se sumnja da ga je podmetnuo za sada neimenovani muškarac koji je od ranije poznat policiji po sličnim krivičnim delima.

Prema rečima rukovodioca Službe nadzora JP “Nacionalni park Fruška gora” Miroslava Jakovačkog požar je zahvatio jedan hektar šume topole a materijalnu štetu tek treba da utvrdi specijalna komisija iz tog javnog preduzeća.

– Pripadnici Čuvarske službe Nacionalnog parka i Vatrogasne brigade iz Beočina nakon tri sata uspešno su ugasili požar koji je usled prisustva vetra pretio da se proširi. Nakon brze reakcije policije i izlaska na teren istragom je utvrđeno da je požar podmetnut a lice koje se za to sumnjiči biće procesuirano – izjavio je Jakovački za “Blic”.

On je najavio da će u narednom periodu biti pojačana kontrola na prostoru NP Fruška gora od strane Čuvarske službe i policije a sve sa ciljem prevencije neodgovornog ponašanja pojedinaca i sprečavanja nastanka šumskih požara.

– U ovom slučaju požar je podmetnuo jedan stočar koji je zapalio rastinje slušajući praznoverice da će nakon toga trava koja izraste biti bolja i kvalitetnija za ishranu stoke. To je uopšte nije istina, ali ljudi to ne žele da shvate. Ovaj stočar očigledno ne želi da prihvati te činjenice zato što mu nije prvi put da je podmetnuo požar – rekao je Jakovački uz napomenu da veruje da će to lice sada biti i krivično gonjeno.

Javno preduzeće “Nacionalni park Fruška gora” apeluje na sve građane da se odgovorno ponašaju u prirodi jer svojim neodgovornim postupcima mogu izazvati požare koji oduvek predstavljaјu veliku opasnost za šume.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay