Početna Gradske teme Protest zbog uklanjanja Remedovog murala

Protest zbog uklanjanja Remedovog murala

“Protestno okupljanje: Kome su smetali mural i kural?” biće odžano sutra, 19. marta od 12 do 13 sati, na platou između Dunavske ulice i Trga Republike.

Organizatori, pokret “Podrži RTV”, pitaju po čijem nalogu je prekrečen mural francuskog umetnika Remeda, kome je zasmetalo tumačenje društva danas kroz street-art i kako Novi Sad planira da bude Evropska prestonica kulture 2021. ako “na tako bahat način gazi po umetnosti”.

– Ova pitanja postavljamo sutra glasno i lokalnim vođama, pokazujemo naše nezadovoljstvo takvim tretmanom slobode izražavanja u umetnosti i u znak protesta se okupljamo kod zgrade na kojoj je bio prekrečeni mural! Pridružite nam se da pokažemo da nećemo da ćutimo na vraćanje u 15. vek, na bahatost i uništavanje NAŠEG grada! – navodi se u pozivu “Podrži RTV”.

Podsetimo, mural je prekrečen u četvrtak posle podne, bez ikakve najave, povoda ili obrazloženja. Ne zna se ko je tačno to uradio, a u u Gradskoj kući tvrde da nemaju ništa s tim.

Ipak, nalogodavcima je ubrzo stigla jasna poruka – crtež muškog polnog organa, a kada je taj grafit prekrečen, na zidu je nacrtan novi.

Izvor: Novisad.com