Početna Crna hronika Pet godina zatvora za ubistvo bratanca u Silbašu

Pet godina zatvora za ubistvo bratanca u Silbašu

0

U Višem sudu u Novom Sadu danas je izrečena prvostepena presuda Janku Mihalju (67) iz Silbaša okrivljenom za smrt njegovog bratanca Vlada Mihalja prošle godine u njegovoj kući u istom mestu.

Okrivljenom je izrečena kazna od pet godina zatvora i mera obaveznog lečenja i odvikavanja od alkohola, koja će se izvršiti u zavodu za izdržavanje kazne. Takođe, okrivljenom je produžen pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne, a vreme provedeno u pritvoru uračunava se u zatvorsku kaznu.

Podsetimo, kako se navodi u optužnici okrivljenom se stavlja na teret da je 6. aprila prošle godine u svojoj kući u Silbašu u ulici Đure Jakšića, pod dejstvom alkohola, nakon međusobne tuče lišio života svog bratanca Vlada Mihalja (50) zadavši mu smrtonosne udarce pesnicom u vrat i nekoliko ubodnih rana u predelu leđa i ruku. Presudom mu je, takođe, naloženo da snosi troškove postupka.

Predsednik veća sudija Srđan Savić naveo je u obrazloženju presude da okrivljeni nije imao nameru da liši života bliskog rođaka, te da mu je zato presuđeno za delo nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom, a ne za ubistvo kako se navodi u optužnici.

Sud je, takođe, odbio navode odbrane da je okrivljeni počinio ubistvo na mah usled jake razdraženosti. Inače, za ovo delo zaprećena je kazna zatvora od 2 do 12 godina. Sud je kao olakšavajuće okolnosti uzeo u obzir da okrivljeni ima 67 godina i da nije ranije osuđivan. Takođe, uzeto je u obzir mišljenje tima veštaka sa klinike za neuropsihijatriju Kliničkog centra Vojvodine gde se navodi da je okrivljeni osoba zavisna o alkoholu i sklona impulsivnim reakcijama. Stoga mu je uz već pomenutu meru obaveznog lečenja i produžen pritvor zbog straha od ponavljanja krivičnog dela.

Zastupnica optužnog akta Ksenija Dajanović odmah nakon objavljivanja presude najavila je žalbu.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay