Početna Politika Otvoreno konzularno predstavništvo Mađarske u Novom Sadu

Otvoreno konzularno predstavništvo Mađarske u Novom Sadu

0

Konzularno predstavništvo Mađarske otvoreno je danas u Novom Sadu u Ulici Polita Desančića 1/1.

Za počasnog konzula predstavništva Mađarske u Srbiji u Novom Sadu sa nadležnošću za Južnobački, Srednjebački, Severnobački i Sremski upravni okrug, imenovan je i postavljen Arpad Zavarko, novosadski advokat koji je zvanično stupio na funkciji 9. oktobra ove godine nakon svečanog prijema u Ministarsvu spoljnih poslova Srbije.

“Osećam izuzetnu čast, a istovremeno odgovornost i dužnost da ovu značajnu funkciju obavljam na najbolji mogući način. Želeo bih da se zahvalim na ukazanom poverenju državi Mađarskoj i pojedincima koji su prepoznali moje zalaganje za unapređenje srpsko-mađarskih odnosa kao i državi Srbiji koja je prihvatila ovo imenovanje. Prioritetni zadatak danas otvorenog konzularnog predstavništva biće dodatno unapređenje već izuzetnih mađarsko-srpskih ekonomskih odnosa. Odnosi dve države su dostigli istorijski najviši nivo. Uveren sam da će se ta saradnja u narednom periodu stepenovano dodatno razvijati”, rekao je prilikom otvaranja Zavarko.

Ambasador Republike Mađarske u Srbiji dr Atila Pinter izjavio je da će Zavarko svojim kompetencijama i iskustvom doprineti kreiranju novih mogućnosti za saradnju Srbije i Mađarske čime će posebno biti zadovoljni građani, privredni subjekti i obe države.

“Istorijski posmatrano odnosi između Mađarske i Srbije su na najvišem nivou kako u diplomatskom, tako i u ekonomskom kao i u društveno socijalnom smislu. Brojni bilateralni susreti zvaničnika dveju država i zajedničke sednice vlada pokazatelj su kvalitetne saradnje od koje obe države, njihovi grđani i privreda imaju samo korist. Kvalitetu saradnje doprinose diplomatsko konzularna predstavništva. Otvaranje ovog konzulaarnog predstavništva još jedan je doprinos toj saradnji. Očekujem da ovaj konzularno predstavništvo ne bude samo simbolika dobrih odnosa već da ima proaktivnu ulogu u povezivanju naših naroda i privrede. Ovo konzularno predstavništvo je odličan primer i potvrd iskrenih dobrosusedskih i prijateljskih odnosa”, rekao je dr Pinter.

Ovom svečanom otvaranju konzularnog predstavništva je ispred Vlade Srbije prisustvovala i v.d. Pomoćnik Ministra spoljnih poslova zadužena za konzularna pitanja Vera Vukičević.

Prema zvaničnim podacima mađarsko srpski odnosi su nastavili trend jačanja u 2019.-oj godini te je bilateralna razmena dobara porasla za 2.9% u odnosu na prethodnu godinu što ukazuje da je prešla iznos od 2,6 milijardi evra. Izvoz Mađarske se uvećao za 4.4% i iznosi približno 1,7 milijardi evra, a uvoz je povećan za 0,4% što iznosi 932,2 miliona evra.

Arpad Zavarko je ns diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu 2002 godine . Privrednim pravom u advokaturi se bavi već 18 godina. Potpredsednik je Skupštine Advokatske Komore Vojvodine od 2018. godine. Otac je sedmogodišnje kćerke Nore.

Sedište konzularnog predstavništva se nalazi u Novom Sadu u Ulici Polita Desančića br. 1/1, radno vreme konzularnog predstavništva je svakog radnog dana od 9 do 12 časova, a broj telefona je 021 457 560.

Autor: NSHronika
Foto: Promo/Konzularno predstavništvo Mađarske