Početna Crna hronika Počelo suđenje bratoubici sa Klise

Počelo suđenje bratoubici sa Klise

0

U novosadskom Višem Sudu danas je počelo suđenje Radoslavu Murgaškom (49) iz Novog Sada okrivljenom za ubistvo rođenog brata Žareta Murgaškog (46) u junu prošle godine.

Na početku suđenja priznao je da je pucao u brata Žareta, okrivljeni je tvrdio da se plašio brata, sa kojim je imao problema 20 godina. Sada se kaje zbog svega.

“Kajem se zbog svega, jako mi je žao i dokle god u mojim venama bude krvi, ja ću žaliti za mojim bratom”, rekao je okrivljeni.

“Ne sećam se ničega, ništa nisam video, sve mi je mračno iz tog perioda. Ne sećam se da sam pucao bratu u glavu. Voleo sam ga kao brata, ali sam osećao strah od njega”, to je na početku današnjeg glavnog pretresa plačnim glasom izgovorio Radoslav Murgaški optužen da je hicima iz pištolja 12. juna prošle godine u dvorištu porodične kuće u novosadskom naselju Klisa, usmrtio tri godine mlađeg rođenog brata Žareta, napominjući da je razumeo optužnicu i da je pucao da bi zaštitio svoj život.

“Pucao sam u brata, ali ne sa ciljem da ga ubijem”, tvrdio je Radoslav iznoseći odbranu pred sudskim većem kojim predsedava sudija Vidoje Mitrić.

“Nas dvojica smo više od 20 godina imali problema. On je više puta zadnjih nekoliko godina u mojoj blizini repetirao pištolj, a to je radio kako bi me plašio. Imao sam strah od zvukova nalik repetiranju pištolja. I kada sam se 2018. godine preselio sa porodicom iz naše porodične kuće, u kojoj je on ostao da živi sa našom bolesnom majkom, dolazio je do moje kuće noću i laserskim svetlom svetlio po prozorima”, ispričao je optuženi.

Opisujući šta se dešavalo pre tragedije, Radoslav je ispričao da mu je brat Žare, nedelju dana ranije, kada je došao da poseti nepokretnu i bolesnu majku, rekao da više ne dolazi i da će ga ubiti, a onda ga je i šutnuo.

“Tog 12. juna sam došao kod majke da donesem novac za pražnjenje septičke jame i za račun za vodu, brat je bio u dvorištu i krečio fasadu”, ispričao je Radoslav, dodajući da je njegov brat ranije isključio vodu u kući.

“Rekao sam mu da nije lepo što je zavrnuo vodu, jer je redovno plaćam, a on mi je odgovorio da će biti zavrnuta i da ću mu ja platiti mnogo više. Krenuo sam u kuću kod majke, a on me je gađao nožem, ali me nije pogodio. Čuo sam zvuk ‘klik’, mislio sam da će me ubiti, repetirao sam pištolj i pucao, okrenuo sam glavu”, izjavio je okrivljeni.

Svedok Lazar Čavić, ujak braće Murgaški, izjavio je da je Radoslav mrzeo svog, sada pokojnog brata i da je ta mržnja bila zbog kapitala.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. septembar, kada će biti saslušani i ostali svedoci.

Poznanici i prijatelji ubijenog Žareta pre početka suđenja na ulazu u novosadsku palatu pravde postavili transparent sa natpisom “pravda za Žareta”.

Na taj način su hteli da pokažu poštovanje prema tragično nastradalom prijatelju, navodeći da bi jedina pravda za ovo delo bila doživotna robija.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay