Početna Crna hronika Počelo suđenje Radoslavu Cvijoviću Cviki, “novosadskom Eskobaru”

Počelo suđenje Radoslavu Cvijoviću Cviki, “novosadskom Eskobaru”

0

Suđenje Radoslavu Cvijoviću Cviki, poznatom i kao “novosadski Eskobar”, počelo je juče, 8. avgusta u Specijalnom sudu u Beogradu.

Njemu se sudi zbog optužbe da je organizator kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain. Osim Cviki, sudiće se i njegovom zetu Slavku Pavlovu.

Ovo suđenje je zatvoreno za javnost.

Oni su u pritvoru od novembra 2017. kada je istovremeno u Češkoj uhapšen i drugi deo pripadnika ove grupe, među kojima je Cvijovićev sin. Njima je u Češkoj već okončano suđenje i oni su osuđeni uz iste dokaze koji bi trebalo da se koriste i u procesu pred beogradskim sudom.

Cvijović i Pavlov se terete za krivično delo “udruživanje radi vršenja krivičnog dela”. Oni su uhapšeni u porodičnoj kući na uglu Trga 27. marta i Ulice cara Dušana, u novembru 2017. Kako je nakon njihovog hapšenja saopštila policija, Radoslav Cvijović Cviko sumnjiči se da je organizovao kriminalnu grupu koja je u dužem vremenskom periodu nabavljala i prodavala kokain na teritoriji Srbije, Mađarske, Austrije, Italije, Nemačke, Slovačke, Češke, kao i u drugim evropskim zemljama.

U Češkoj su prilikom primopredaje 8,4 kilograma kokaina uhapšeni Radoslavljev sin Branislav Cvijović, Josip Capik, koji živi u Mađarskoj i Branislav Bikić, za koga se sumnja da je bio zadužen za distribuciju kokaina na češkom tržištu. Njima je suđenje već završeno i Cvijović je osuđen na zatvorsku kaznu od devet godina i 110.500 evra novčane kazne, Capik na osam i po godina zatvora i 4.000 evra, a Bikić na šest godina zatvora i 11.500 evra novčane kazne.

MUP je nakon hapšenja saopštio da je posle višemesečne akcije koju je srpsko tužilaštvo vodilo uz pomoć Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i kolega iz Češke, u koju su se uključili inspektori SBPOK-a, otkriveno da je ova organizovana kriminalna grupa kokain unosila preko luka u Holandiji i zatim ga distribuirala u Nemačku i Italiju do dva meseca pred hapšenje. Nakon toga su transport preusmerili na Češku i Mađarsku, jer je kokain u Italiji jeftiniji i kilogram košta oko 27.000 evra, a u Češkoj 40.000.

Sa fotografija koje je objavio MUP, vidi se da je grupa u Češkoj uhapšena na otvorenom putu, dok je u Novom Sadu, pored hapšenja u vili kod Medicinske škole, jedan od pripadnika ove kriminalne grupe uhapšen nakon što mu je presretnut automobil na Novom naselju na Bulevaru Kneza Miloša.

Cvijović je pominjan u medijima i 2009. godine kada je hapšen u akciji “Morava”, a policija ga je tada označila kao “jednog od jačih dilera na području Novog Sada”.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay