Početna Gradske teme Počinje ulaganje u Luku Novi Sad

Počinje ulaganje u Luku Novi Sad

0

Kompanija “P&O Port Dubai”, koja je u maju kupila Luku Novi Sad za osam miliona evra, uložiće u to lučko preduzeće oko 29 miliona evra, izjavila je premijerka Ana Brnabić i dodala da će novi vlasnik prvo uložiti u otvaranje terminala za međunarodni putnički saobraćaj.

Ugovor je potpisan juče, tako da “Port Dubai”, kako kaže Brnabić, koja je ozbiljna kompanija, počinje s investiranjem.

Podsetimo, Luka Novi Sad ima pretovar od oko milion tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 miliona tona. U toj kompaniji radi oko 150 ljudi, a u poslednje četiri godine poslovala je profitabilno. Novi vlasnik novosadske luke je u sastavu grupacije DP World, trećeg najvećeg lučkog operatera u svetu i ovo mu je prvi izlazak na Dunav.

Na pitanje zašto se išlo na privatizaciju Luke Novi Sad s obzirom da je to preduzeće profitabilno, državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović ranije je rekao da “to što preduzeće ima profit ne znači da posluje kako treba”.

– Luka je zastarela, tehnološki devastirana. Podsećam da je njen kapacitet 2,5 miliona tona robe godišnje za pretovar, a ona uspe da pretovari 1,2 miliona tona – kazao je Stevanović. Luka je, kako je naveo, iziskivala ozbiljna ulaganja, a samo iz sopstvenih sredstava to nije mogla da obezbedi, bez obzira što je imala profit.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay