Početna Gradske teme Vlasnica “Kanala 9” najavljuje novi štrajk glađu

Vlasnica “Kanala 9” najavljuje novi štrajk glađu

0

Vlasnica novosadskog “Kanala 9” Maja Pavlović najavila je da će u ponedeljak, 12. avgusta, po treći put započeti štrajk glađu ukoliko problemi njene televizije ne budu rešeni.

Ona navodi da nakon tri meseca od sastanka s premijerkom Anom Brnabić, kada je prekinula tronedeljni štrajk, nijedan od njenih preostalih zahteva nije ispunjen.

– Nakon onog dela zahteva koji je ispunjen tokom štrajka u aprilu i maju praktično se ništa nije desilo osim naših, zaista teških i lepih komunikacija sa kabinetom premijerke, ali nama ne znači komunikacija, mi tražimo rešenja. Sada smo dovedeni u situaciju da više nemamo prostora za strpljenje. Ja nemam drugu ideju šta da uradim, preostala nam je samo građanska neposlušnost – kaže Pavlović.

Smatra da je njena dužnost da se “na sve načine izbori za opstanak televizije koja postoji 20 godina”.

– Ja ne mogu da stavim ključ u televiziju i da kažem mojim novinarima “idite kući”, a da nisam pre toga iskoristila sve mogućnosti koje su nam na raspolaganju – kaže Pavlović i dodaje da još uvek čeka na razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ali i da planira da, ako pravdu ne nađe u Srbiji, po istu krene na Sud u Strazburu:

– Čuli smo da je predsednik zainteresovan za naš slučaj i mi predlažemo da se održi sastanak sa njim.

Na pitanje šta očekuje od sastanka sa Vučićem i da li smatra da on može da uradi nešto što premijerka nije uspela, Pavlović odgovara da se nada da će on imati odgovor na pitanje na koji način oni mogu da dobiju sudske odluke, kao i da, bez uticaja na samu odluku suda, utiče na to da sud počne da radi svoj posao.

– Jedan od naših najvećih problema je u tome što ne možemo da dobijemo odluke suda u postupcima od kojih neki traju već pet godina. Iako je premijerka spominjala da ne može da se uradi otpis dugova, ja želim da naglasim da “Kanal 9” nikada nije tražio otpis dugova. Mi samo tražimo da se donesu sudske odluke da se vidi da li su takse koje nam se naplaćuju u skladu sa zakonom i ako nisu koliko one treba da iznose u skladu sa zakonom i da onda plaćamo takse usaglašene sa propisima, a ne na nezakonit način kako mi to tvrdimo – objašnjava Pavlović i dodaje da oni SOKOJ-u i OFPS redovno plaćaju iznose po prethodno važećoj tarifi.

Jedan od njenih zahteva odnosi se i na dodelu novca na konkursima za medije, na kojima je, smatra, njen medij “šikaniran”.

– Već godinama unazad “Kanal 9” na lokalnom konkursu dobija između 200 i 600 hiljada dinara, dok Novosadska televizija dobija više od osam miliona. A s obzirom na to da je definicija diskriminacije da se umanjuju prava pojedincima ili grupama, mi smatramo da smo mi ovim konkursima diskriminisani – navodi Pavlović.

Ona naglašava da ovo nije problem samo “Kanala 9”, već i mnogih drugih lokalnih medija.

– Ono na šta mi skrećemo pažnju jeste da ne postoje jasna merila ni efikasan pravni lek da bi se ukazalo na nezakonitosti i sprečilo nezakonito rasipanje novca građana Srbije – ističe.

Brnabić: Ne želim da živim u državi u kojoj se prave takvi presedani

Predsednica Vlade Ana Brnabić je u sredu, odgovarajući na pitanje novinarke “021” u vezi sa najavljenim štrajkom Maje Pavlović, rekla da je učinjeno sve što je bilo u njenoj moći, ali i da ne želi da pravi presedane kada je u pitanju otpis dugova i uticaj na sud.

– Ako je zahtev, na primer, da SOKOJ otpiše dugove, ja ne vidim na osnovu čega. Ako želimo vladavinu prava, dugovi ne mogu da se otpišu, ali mogu da se reprogramiraju. Ona kaže “ne, hoću da mi otpišete ili štrajkujem glađu”. Ja kao predsednica Vlade ne mogu to da uradim, to nije u mojoj moći. Ja ne želim da živim u takvoj državi, niti želim da pravim takav presedan. Zato što nakon takvog presedana bilo ko od medija može da kaže da neće da plaća SOKOJ-u. Ili bilo ko od građana Srbije može da dođe i kaže da ne želi da plaća struju – kazala je Brnabić.

Ipak, ona je ponovo pozvala na razgovor UNS, NUNS, ANEM, SOKOJ i Maju Pavlović i da se pronađe rešenje koje je u skladu sa zakonom.

– Ništa se od prošlog sastanka nije promenilo. Neke stvari vlada ne može da reši, zato što su to stvari koje su suprotne zakonima ove države. Ne mogu pravila da važe za jednog, a da ne važe za drugog. Tu sam i dalje da razgovaramo i da se razumemo svi zajedno u kakvoj mi to državi želimo da živimo. U Srbiji u kojoj pretite glađu da bi vam neko otpisao dugove? Pa može, ali onda više države nema, više budžeta nema, više nema javnih institucija. Možemo samo da se pomirimo sa time da živimo u anarhiji – zaključila je Brnabić.

Izvor: 021
Foto: Al Jazeera Balkans/Printscreen