Početna Kultura Šetnje kroz nasleđe: Novi Sad iz filmske arhive

Šetnje kroz nasleđe: Novi Sad iz filmske arhive

0

Nove “Šetnje kroz nasleđe” donose priču o Novom Sadu iz ugla sedme umetnosti.

Uz projekat “Kinoplov”, šetnje će oživeti Novi Sad sa polovine 20. veka zahvaljujući filmskom i dokumentarnom materijalu Kino kluba Novi Sad.

Prvi susret sa Novim Sadom iz filmske arhive zakazan je za nedelju, 11. avgust, u 21 sat, na Brod teatru, kada će biti prikazan film “Poslednji dani Šangaja” autora Borivoja Mirosavljevića, kao i niz kratkih filmova i isečaka iz filmova koji prikazuju Šangaj, Kej i Oficirac zabeležene kamerom pre gotovo 70 godina.

“Kinoplov” oživljava prizore Novog Sada iz sredine prošlog veka, donosi putovanje u vreme dok su ulicama grada još saobraćali tramvaji. Snimci zabeleženi kamerom članova Kino kluba Novi Sad svedočanstvo su kako se grad kroz vreme menjao i neprocenjiv dokument jednog, prelomnog perioda njegovog razvoja.

Tokom tri šetnje kroz filmsku arhivu, Novosađani će čuti priče o gradu koji se užurbano menjao, o ljudima koji su snimali filmove o njegovom razvoju, kao i zašto je filmski amaterizam veoma važan segment kulturnog nasleđa.

Šetnje u septembru otkrivaju tajne Karlovaca

Kako izgledaju kuće i dvorišta Karlovčana i koje priče kriju? Ovo kulturno bogatstvo otkriće šetnja “Moja karlovačka priča”. U subotu, 7. septembra, u 15 časova, “Moja karlovačka priča” prvi put otvara vrata dve privatne kuće, čiji će vlasnici podeliti lična sećanja i predstaviti kulturnu raznolikost Sremskih Karlovaca.

Društvo za negovanje tradicije i razvoja Sremskih Karlovaca, koje je i pokrenulo projekat, poziva sve zainteresovane da mu doprinesu, te da na mejl adresu tradicijakarlovci@gmail.com pošalju svoje priče, sećanja vezana za Sremske Karlovce. Video poruke treba da budu trajanja do dva minuta, a pisane poruke treba da sadrže do 10 ključnih reči koje ih asociraju na Karlovce.

Rok za slanje ovih materijala je 15. avgust, a prispeli zapisi biće prikazani na kraju šetnji u Zavičajnoj zbirci u Sremskim Karlovcima.

“Šetnje kroz nasleđe” su projekat iza kojeg stoji “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay