Početna Crna hronika Počelo suđenje za ubistvo MMA borca u Novom Sadu

Počelo suđenje za ubistvo MMA borca u Novom Sadu

0

U Višem sudu u Novom Sadu počelo je suđenje okrivljenima za pokušaj ubistva Gorana Kovačevića Goranca i ubistvo njegovog telohranitelja MMA borca Uroša Stefanovića (27) iz Novog Sada 2. septembra prošle godine u Novom Sadu u Cankarevoj ulici, ispred zgrade u kojoj Kovačević živi.

Na početku današnjeg glavnog pretresa obojica okrivljenih izjavila su da su optužnicu primili i razumeli, ali da ne priznaju krivična dela koja im se stavljaju na teret, nakon čega su izneli odbranu.

Prvookrivljeni Dalibor Bogdanović Boća (45) naveo je u svojoj odbrani da nije učestvovao u krivičnom delu koje mu se stavlja na teret, jer kritične večeri uopšte nije bio na licu mesta, već u restoranu „Madera“ u centru Novog Sada.

„Te večeri sam bio u restoranu „Madera“ kod prijatelja, vlasnika tog lokala. Tamo sam stigao oko pola osam i ostao do posle ponoći. Žao mi je pokojnog Uroša Stefanovića što je mlad momak izgubio glavu zbog nečije gluposti, ali ja njega nisam poznavao niti sam ga ikada u životu video, dok Gorana Kovačevića Goranca poznajem preko petnaest godina, a od toga smo deset godina bili najbolji drugovi. Bili smo kao braća i više od toga. Kada je Goran zajedno sa svojim bratom i šurakom završio na višegodišnjoj robiji ja sam se doslovno brinuo o njegovoj porodici i pomagao oko svega što treba. Kada je Goran izašao iz zatvora 2016. godine počeli su problemi. Počeli su da mu prete, nekoliko puta su pokušali da ga ubiju, ranjen je i njegov šurak koji se nalazio u njegovom džipu, a mislim i da je Teodora Kaćanski ubijena zbog njega. Ja sam hteo da se distanciram od njega i nastavim sa normalnim životom. Pomogao sam mu da preživi kada je Goran Cvijetić hteo da ga ubije i zbog toga sam završio u pritvoru na mesec ipo dana. Nas dvojica se nismo nikad posvađali, ali je on prekinuo svaku komunikaciju sa mnom kada sam ja odlučio da se distanciram. Nekoliko puta su pokušali da me ubiju, zabrinut sam za bezbednost svoju i svoje porodice. 2019. godine sam dignut u vazduh i ostao sam invalid, a nakon toga su postavili eksploziv u moj lift koji se tamo nalazio tri meseca o čemu sam ja obavestio policiju, koja me je maltretirala i upadala mi u stan da me pretresa. Pokušaj mog ubistva još nije rešen, ja se nisam krio, niti bežao. Budući da sam često izlazio u novinama i o meni se svašta pisalo, nisam pratio štampu, ali sam sve vreme bio u Novom Sadu i obavljao svoje obaveze, čak sam morao da idem i u Beograd da preuzmem protezu bez koje ne mogu da se krećem, a koja svake dve godine mora da ide na servis u Nemačku. Otkad sam ‘dignut u vazduh’ često menjam lokacije prebivališta iz bezbednosnih razloga kako bih sačuvao svoju i bezbednost svoje porodice. Takođe, imam i više vozila koja koristim i ne želim više da odgovaram na dalja pitanja“, izjavio je Boća u svojoj odbrani.

Drugookrivljeni Danijel Janjoš (42) iz Novog Sada rekao je da ne priznaje dela koja mu se stavljaju na teret, navodeći da je kritične večeri došao u Cankarevu ulicu u dogovoru sa Kovačevićem ne očekujući da će se bilo šta loše dogoditi.

„Ja nikoga nisam hteo da lišim života, da sam to hteo učinio bih to, jer se bavim streljaštvom i dobar sam strelac. Nekoliko puta sam se gledao sa Kovačevićem u lice te večeri i da sam hteo da ga ubijem on sigurno ne bi bio živ. Odjednom je počela pucnjava, dobio sam nekoliko udaraca u ruku, video sam krv, uplašio sam se za svoj život i uzeo sam oružje koje je bilo na sedištu i pucao nasumično. Žao mi je Uroša Stefanovića, ja sam bio u šoku i strahu, jer sam već ranije sarađivao sa Kovačevićem kada bih za novac prebijao ljude. Ja sam porodičan čovek, završio sam fakultet i nikada mi nije padalo na pamet da budem plaćeni ubica. Što se tiče Bogdanovića, ja sam često čistio njegova kola, a on je iz straha za svoj život nosio perike i maske kako ga ljudi ne bi prepoznali, a ja sam jednom prilikom uzeo jednu periku kako bih pribavio materijal sa njegovim DNK. U policiji sam priznao ubistvo Uroša Stefanovića, a policajci su me maltretirali, stavljali su mi kesu na glavu, vezali me i tukli. Nekoliko puta sam gubio svest i tražili su od mene da ‘namestim’ Boću. Žao mi je zbog svega i molim ga ako ikako može da mi oprosti, jer sam ga zbog gluposti doveo u problem“, dodao je Janjoš.

Supruga i brat Dalibora Bogdanovića iskoristili su zakonsko pravo da ne svedoče, dok je saobraćajni policajac Boško Šešić rekao da je kritične večeri čuo preko radio veze da se desila pucnjava i krenuo sa kolegom da prati pik-ap, ali su uskoro prepustili praćenje policijskim džipovima, jer oni nisu imali adekvatnu opremu za takve akcije.

Predsednik veća, sudija Vidoje Mitrić, prihvatiće medicinsku dokumentaciju o Boćinoj invalidnosti.

Naredno ročište, ranije je zakazano za 16. jun tekuće godine.

Podsetimo, prema navodima optužnice koju zastupa zamenica Višeg javnog tužioca Jelena Stojaković Mustakas okrivljenima se na teret stavlja ubistvo MMA borca, dvadesetsedmogodišnjeg Uroša Stefanovića i pokušaj ubistva Gorana Kovačevića Goranca.

I Boća i Goranac su već nekoliko puta bili na meti napadača, a njima dvojici se zajedno sa još trojicom sudi za otmicu Gorana Cvijetića iz Budisave 22. maja 2017. godine koga su smatrali odgovornim za ubistvo fitnes instruktorke Teodore Kaćanski nevenčane supruge Nenada Stevića, takođe, jednog od okrivljenih u tom postupku, koja je ubijena u novembru 2016. godine, kao i za ranjavanje Nika Uskokovića, Gorančevog šuraka u februaru 2017. godine.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay