Početna Crna hronika Počelo suđenje za ubistvo oca u Temerinu

Počelo suđenje za ubistvo oca u Temerinu

0

U Višem sudu u Novom Sadu počelo je suđenje Branku Jeliću (28) iz Temerina, okrivljenom za ubistvo oca nožem prošle godine u njihovoj porodičnoj kući u Temerinu.

Na početku glavnog pretresa okrivljeni je izneo odbranu koja je potrajala više od jednog sata, a nakon toga saslušana su četiri svedoka.

Optuženi je ispričao da ga je otac, inače bivši bokser, kobne noći nemilosrdno udarao pesnicama u predelu glave i tako ga nokautirao, a potom dok je on ležao bespomoćan opkoračio ga i seo na njega. Inače, okrivljeni je dugo ležao u komi pre tri godine te je ostao slab i lošeg zdravlja.

„Toga dana smo pili, a otac je bio toliko pijan da je u jednom trenutku pitao moju majku koja je bila u drugoj sobi koju je takođe psovao i vređao gde sam ja, iako me je neposredno pre toga preskakao i obilazio uz reči da će me ubiti. Otac je kao metalostrugar pravio pištolje u obliku hemijske olovke u koje su stavljani pravi meci, to inače služi za ubijanje svinja, ali se time može usmrtiti i čovek. Otvarao je fioku u kojoj drži to oružje govoreći da će me ubiti kao svinju. Kada je krenuo ka meni nisam znao šta ima u rukama dograbio sam nož koji je ostao na stočiću od čišćenja dinje bio sam pijan i sav izubijan. Pognuo sam se, jednom rukom prekrio glavu i mlatio nožem pred sobom prema njemu kako bih zaštitio svoj život. Tukao me je i ranije više puta, ali nikada ovako. Ugledao sam jednog momenta krv na njemu, odgurnuo sam ga od sebe i rekao da ide i da je dosta, ali on je nastavio da nasrće, u narednim sekundama video sam da šiklja krv po meni i po zidovima, mama je počela da vrišti i krenula prema njemu kao da hoće da ga zagrli“, naveo je u svojoj odbrani okrivljeni.

Na pitanje svoga branioca advokata Milana Alanovića okrivljeni je odgovorio da nije znao da se u tom delu ramena nalazi aorta i da nije ciljao baš to mesto, već da je hteo da se odbrani. Dodao je da mu je jako žao što se to desilo i da bez obzira što ga je otac u životu maltretirao i vređao, kao i majku, on nije zaslužio takvu smrt. Rekao je da ima problema sa snom, da stalno sanja oca i da nikad neće prežaliti njegovu smrt i da zbog toga uzima terapiju.

Na pitanje zastupnice optužnog akta zamenika Višeg javnog tužioca Biljane Silađi, okrivljeni je potvrdio da je ranije 2019. godine protiv njega vođen krivični postupak zbog nasilja u porodici, jer ga je otac prijavio policiji kad je bio kivan na njega zato što je dao dobrostojećoj rođaci neku zemlju i sprat u kući.

Brat okrivljenog se kao privilegovani svedok odlučio da svedoči iako nije bio u obavezi na to.

„Strašno mi je žao što mi je otac nastradao, ali ja moram reći istinu, bio je jako težak čovek. Sve nas je vređao, ponižavao i tukao brata i majku, ali mene nije, dolazio je svaki dan pripit s posla, nije bilo mnogo fizičkog nasilja, ali je često nasrtao na brat, u takvoj kući se nije moglo živeti pa sam stalno tražio poslove van mesta prebivališta. Nismo ga nikad prijavili policiji zbog straha od njega i njegove preke naravi, a imali smo punu kuću oružja“, izjavio je ovaj svedok.

Kao jedinu pozitivnu stvar o ocu rekao je da je osvajao nagrade kao golubar.

„Otac je trošio pare na kafane, prijatelje i na golubove, moj brat nije imao ni sa kim konflikt osim sa ocem“, dodao je drhtavim glasom brat okrivljenog.

Nakon toga saslušan je kum porodice Boro M. Koji je izneo potpuno drugačije mišljenje o ubijenom navodeći da je bio jako dobar čovek, majstor i vredan, a da mu se stalno žalio na sina i ženu da su neradnici i da ništa ne zarađuju.

„Pokojni Mirko je imao problema sa sinom Brankom koji se napijao, lupao po kući i izazivao oca. Da bi se takmičili u tome ko je jači. Branko je insistirao na tome, a ovaj bi nekada prihvatio da se odmere. Mirko je bio jako dobar, predobar prema članovima svoje porodice, ali mekan prema ženi koja je štitila decu“, rekao je ovaj svedok, nakon čega se okrenuo prema optuženom i kroz suze mu rekao da mu više nije kum.

Kako se navodi u optužnici, 25. jula prošle godine, oko pola dva nakon ponoći u Temerinu u ulici Petra Drapšina 146, a u porodičnoj kući Branko Jelić se tereti da je lišio života oca Mirka Jelića koga je prethodno zlostavljao, a pod dejstvom alkohola od 2,89 promila; pri čemu mu je sposobnost da shvati značaj svog dela i da upravlja svojim postupcima bila smanjena u bitnom stepenu. Navedenog dana od ranog jutra konzumirao je alkohol sam u kući, a popodne i sa ocem, da bi oko 21h došao kum Boro M. koji je, takođe, ponuđen pićem. U jednom trenutku je okrivljeni ustao i udario oštećenog nogom u glavu pa je nastalo hrvanje i guranje, koje se na kraju kobno završilo ubodnom ranom odnosno presecanjem ključne arterije i resne rane podlaktice.

Predsednica velikog veća sudija Sanja Perić zakazala je nastavak glavnog pretresa za 22. septembar tekuće godine kada je planirano saslušanje svedoka i izjašnjenje veštaka za sudsku medicinu o mehanizmu povređivanja i neuropsihijatara o uračunljivosti okrivljenog u trenutku izvršenja dela.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay