Početna Crna hronika Podignuta optužnica protiv osumnjičenih za krađu violine Lajku Feliksu

Podignuta optužnica protiv osumnjičenih za krađu violine Lajku Feliksu

Osnovno javno tužilaštvo u Bečeju podiglo je optužnicu protiv P. J. (48) iz Stare Pazove, i N.S. (51) iz Temerina zbog krađe skupocene violine muzičkom umetniku Lajku Feliksu.

Treći član ove grupe, Nenad Jovišić, takođe iz Stare Pazove, koji se tereti za prikrivanje, sa Tužilaštvom je sklopio sporazum o priznanju krivice, te mu je izrečena kazna od šest meseci kućnog zatvora.

Violina marke Domenico Montano, ukradena 1. novembra prošle godine u Bačkom Petrovom Selu, pronađena je neoštećena mesec i po dana kasnije u Novim Banovcima, a operativci novosadske policije zajedno sa kolegama iz Sremske Mitrovice, tog dana su uhapsili dvojicu osumnjičenih, dok je 31. decembra uhapšen i treći.

Lajko Feliks je instrument iznajmio od jednog kolekcionara iz Beča, kako bi na njemu svirao, a reč je, kako je tada rekao, o vrlo retkoj violini i na celom svetu ima samo 15 takvih. Osim što je iz 1800. godine, njena osobenost se ogleda i u tome što je napravljena u Kremoni u Italiji i vrlo je kvalitetna.

Iako se prvobitno govorilo da je vrednost skupocene violine oko pola miliona evra, veštačenjem je procenjeno da ona košta 250.000 evra.

Izvor: Novosti
Foto: Printscreen