Početna Crna hronika Podneta prva tužba protiv NATO zbog bombardovanja

Podneta prva tužba protiv NATO zbog bombardovanja

Prva tužba protiv NATO u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera, podneta je danas u Višem sudu u Beogradu.

Tužbu je podnela Advokatska kancelarija “Aleksić” iz Niša, a advokat Srđan Aleksić rekao je novinarima da je korišćenjem osiromašenog uranijumom povređeno pravo na život građana Srbije koji žive na KiM, kao i svih koji žive na Kosmetu, ali i na jugu Srbije.

“Posebno kod Pljačkovice, udaljene 2,5 km od centra Vranja, kao i još pet sela u opštinama Bujanovac i Preševo za šta je i NATO priznao da je bačeno najviše osiromašenog uranijuma. Tamo i danas živi mnogo naših ljudi i veliki broj je oboleo”, kazao je Aleksić.

On je dodao da očekuje odgovor na tužbu do jula ove godine.

Naglasio je da uz svaku tužbu njegovih klijenata postoji lekarska dokumentacija i izveštaji, kao i izveštaj veštaka sudske medicine koji potvrđuju uzročno-posledičnu vezu osiromašenog uranijuma i oboljevanja od kancera. Takođe, precizno je u tužbi navedeno za svakog klijenta na kojoj je teritoriji i u kojem vremenskom periodu bio na KiM 1999. godine.

On je kazao da će postupak voditi po principu koji je vodio italijanski advokat Fiorea Tartalje sa kojim je radio na optužnicama i koji je deo njegovog tima. Prema njegovim rečima, Tartaljevi klijenti su bili italijanski vojnici koji su 1999. na KiM proveli 30 dana, a nakon godinu dana su oboleli od kancera. Nakon tužbe dobili su pravo na novčanu naknadu i besplatno lečenje.

Kazao je i da će Tartaljevi dokazi, kojima je dobio 181 slučaj, biti na raspolaganju i u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Vranju, s obzirom da, kako je naveo, ima nameru da pokrene svih pet tužbi i vidi kakav će biti stav suda, kao i da li će predstavnici NATO pakta odgovoriti na tu tužbu.

Kao jedan od mogućih problema, Aleksić navodi plaćanje sudske takse u iznosu od 73.000 dinara ističući da neki klijenti imaju tršokove od 4.000 evra za lekove na mesečnom nivou.

U Italiji je, kaže Aleksić, skupštinska komisija utvrdila uzročno-posledičnu vezu između bačenog osiromašenog uranijuma i oboljevanja italijanskih vojnika, kao i odluku da bez obzira na novčana primanja mogu da pokrenu tužbu za naknadnu štete koja je besplatna i bez plaćanja sudske takse. Kaže da su u u tužbi predložili odlaganje plaćanja sudskih taksi i oslobađanje od plaćanja uz obrazložanje da sa svojim materijalnim primanjima klijenti nisu u mogućnosti da ih plate i da to onemogućava našim građanima pristup pravdi.

Aleksić navodi da su predložili da taj spor bude rešen putem medijacije, ukoliko NATO bude želeo da razgovara, a ako ne, kako kaže, tu je sud.

Aleksić je ranije izjavio da se njegovoj kancelariji do sada obratilo oko 2.000 klijenata zbog tužbe protiv NATO i da su dostavili medicinsku dokumentaciju. On je, takođe, naveo da će visina oštete biti precizirana tokom sudskog postupka, ali da smatra da je minimum 100.000 evra i više.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia / Darko Dozet