Početna Crna hronika Policija ispituje Lukačevo upravljanje Novosadskim sajmom

Policija ispituje Lukačevo upravljanje Novosadskim sajmom

0

dragan lukac

Inspektori za privredni kriminal ušli su u Novosadski sajam kako bi proverili poslovanje preduzeća dok je njime upravljao Dragan Lukač. Inspektori od menadžmenta zahtevaju da im u roku od dva dana dostave svu dokumentaciju u vezi sa aktivnostima koje se odnose na trošenje novca do aprila 2013. godine, do kada je na čelu Sajma bio Lukač.

Najviše ih je interesovala dokumentacija o ulaganjima Sajma. Tražili su dokaz za svaku investiciju koju je Lukač sproveo i za svaki potrošeni dinar. Zahtevali su i da se dostave ugovori o radu pedesetak zaposlenih koji su u Novosadski sajam došli dok je Lukač bio direktor“, kaže izvor Blica.

Ovaj list navodi da je Lukač po stupanju na dužnost na računu Sajma zatekao preko 60 miliona, koje je ostavio prethodni direktor Goran Vasić, dok je prema završnom računu za 2013. godinu ovo preduzeće poslovalo sa dobiti od oko tri miliona dinara.

Lukač je za vreme mandata od aprila 2013. godine do novembra 2014. godine izgled Sajma promenio u potpunosti, a pitanje je da li su sve investicije opravdane. Odmah po preuzimanju dužnosti obnovio je vozni park, adaptirao kancelarije, srušio tri stare hale i nekoliko brvnara. Istovremeno je gradio nove i prostor za izlagače, adaptirao restoran, kupovao novi inventar“, kaže sagovornik lista.

Na Novosadskom sajmu su potvrdili da su ih posetili policijski inspektori, ali nisu želeli da govore o detaljima. Lukač, koji je sada ekonomski savetnik u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, potvrđuje za Blic da je po dolasku na čelo Sajma na računu zatekao 26 miliona dinara i 300.000 evra, ali napominje da je po odlasku na računu ostavio 25 miliona dinara i 384.000 evra.

Svako neka radi svoj posao. Ja sam radio korektno i trošio racionalno. Sa svojim timom sam promenio vizuelni identitet Sajma, napravili smo devet novih objekata, poboljšali uslove poslovanja. U Sajam se nije ulagalo 10 godina. Od 2003. do mog dolaska ništa nije pipnuto“, kaže Lukač.

Lukačevu smenu je zbog navodnog nedomaćinskog poslovanja tražio SPS u maju 2014. godine, a ostavku je podneo pet meseci kasnije. Akcionari Novosadskog sajma podneli su krivičnu prijavu protiv Lukača zbog sumnje da je nesavesnim poslovanjem naneo višemilionsku štetu preduzeću i njima. Državni revizor utvrdio je da je Lukač za restauraciju nameštaja u svojoj kancelariji potrošio 317.000 dinara, a naručio je i novi nameštaj za 424.000 dinara. Takođe, DRI je naveo da je Lukač potrošio 14 miliona za kupovinu osam vozila, i dva miliona na projekat “Akva park” koji nikada nije realizovan.

Autor: Blic