Početna Crna hronika Ponovo odloženo suđenje Bokanu za kupovinu glasova na izborima

Ponovo odloženo suđenje Bokanu za kupovinu glasova na izborima

osvestena_voda

Postupak koji se pred novosadskim Osnovnim sudom vodi protiv lidera Pokreta “Dinara–Drina–Dunav” Tomislava Bokana i grupe osoba zbog kupovine glasova na izborima održanim 2012. godine, juče je još jednom odložen.

Ovo je treći put da se suđenje odlaže. Prva dva puta suđenje je odloženo zbog nedolaska Bokanovih advokata. Drugi put suđenje je odloženo zbog nedolaska Bokana i druge optužene u ovom postupku, Slađane Rovčanin.

Ovaj, treći put suđenje je odloženo jer je predmet prekjuče dodeljen sudiji Gordani Latinović pa je ona, usled nedovoljno vremena za kvalitetan uvid u spise iz ranije zakazanih ročišta otvaranje glavnog pretresa zakazala za 12. april.

Podsetimo, Tužilaštvo Slađanu Rovčanin i Milovana Duvnjaka, koji su sada podneli zahtev za priznavanje krivice, tereti da su dali novac nekim osobama da bi na izborima za odbornike Skupštine grada, održanim 6. maja 2012. godine, glasali u korist liste “Romska demokratska stranka – Tomislav Bokan”.

U optužnici piše da je u jednom kafeu okrivljenom Duvnjaku neidentifikovana osoba predala 30.000 dinara kako bi platio glasače. Takođe, okrivljenoj Slađani Rovčanin pripisuje se da je više puta telefonom pričala s Bokanom i od njega preuzela i obrazac, odnosno tabelu s oznakom “Romska demokratska stranka – Tomislav Bokan”, koju je pod rednim brojem s generalijama (ime, prezime, JMBG…) prethodno popunio prvookrivljeni Tomislav Bokan, a potom po tom modelu unosila podake i za građane koji su posmatrani kao “sigurni glasači”.

U optužnici stoji i da je Slađana Rovčanin po dolasku na glasačko mesto na Rumenačkom putu na dan održavanja izbora, nakon pribavljanja ličnih podataka od četvoro okrivljenih iz familije Vučenov, Antigone (31), Svetlane (53), Biljane (23) i Vladimira (35), s Duvnjakom njima dala novac, od 1.000 do 2.000 dinara, kao naknadu za glasanje. Bokan se tereti da je na taj način počinio krivično delo podstrekivanja davanja i primanja mita u vezi s glasanjem. Takođe, ostali optuženi terete se za davanje i primanje mita, ali po različitim stavovima, a svima je zaprećena kazna do tri, odnosno pet godina zatvora.

Na izborima održanim u maju 2012. godine, Novi Sad je ostao ubeležen kao mesto gde su se tokom glasanja za lokalne partije masovno kupovali glasovi za svega dve “crvene”, a za to do danas niko nije osuđen na robiju.

Autor: 021.rs, Dnevnik
Foto: 021