Početna Gradske teme Oko 600 Novosađana korisnici Narodne kuhinje

Oko 600 Novosađana korisnici Narodne kuhinje

hleb

Oko 600 Novosađana potpada u socijalno najugroženiju kategoriju i korisnici su Narodne kuhinje Crvenog krsta. U celoj Vojvodini procenjuje se da ima oko 10.000 korisnika u 24 narodne kuhinje.

Kako za 021 kaže sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić, najviše se povećao broj lanč paketa koji se dele korisnicima u prigradskim naseljima u Novom Sadu, s obzirom na to da je povećan broj korisnika socijalne pomoći.

“Radi se o 800 lanč paketa namenjenih sugrađanima koji su u stanju socijalne ugroženosti, a u situaciji u kojoj bi praktično dolazak do punktova u Futoškoj ili u Klubu penzionera obezvredio vrednost kuvanog obroka”, objašnjava Lazić i dodaje da se u Futoškoj 14 servira 336, a u Klubu penzionera “Olga Petrov” u Futoškoj 67 ukupno 264 kuvana obroka svakog radnog dana.

Tokom zime, broj korisnika se povećava, a tada Crveni krst iznalazi načine da iz donacija obezbedi više kuvanih obroka. Tokom leta, kaže Lazić, broj korisnika se smanjuje zbog sezonskih poslova koji na kratko spasu socijalno najugroženije.

“Revizija korisnika radi se na svaka dva do tri meseca, kako bismo videli da li nam se korisnici odazivaju i da nam sistem ne bude trom. Ipak, ne radimo sa metalom, nego sa ljudima”, kaže on za 021.

Obrok podrazumeva pola litra kuvanog obroka i veknu hleba od 300 grama. Kad se nađe prilika, gleda se da se obrok poboljša, navodi sekretar Crvenog krsta.

Autor: Gorica Nikolin