Početna Crna hronika Ponovo uhapšen bivši direktor Fonda za kapitalna ulaganja

Ponovo uhapšen bivši direktor Fonda za kapitalna ulaganja

Momcilo Milovic

Policija je danas uhapsila četiri osobe zbog sumnje da su oštetili Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine za 24.195.785 dinara. Uhapšeni su bivši direktor ovog Fonda Momčilo Milović (60), kao i odgovorno lice Specijalne bolnice za plućne bolesti “Dr Budislav Babić” iz Bele Crkve L. L. (53), odgovorno lice Samostalne zanatske radnje “Rad”“ B.B. (57) i odgovorno lice agencije “Kengur”“ V.M. (52).
Oni se terete da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica i prevara. MUP je naveo i da će krivična prijava u redovnom postupku, biti podneta i protiv R.M. (53) i Lj.B. (47).

Postoje osnovi sumnje da su, prilikom izgradnje objekta za potrebe bolnice “Dr Budislav Babić“, od novembra 2008. do novembra 2009. osumnjičeni nezakonito izvršili izbor agencije “Kengur”“ za obavljanje nadzora nad radovima koje je izvodila firma Rad“, a za koje je utvrđeno da nisu izvedeni u obimu koji je naznačen u privremenim situacijama“, navodi MUP. Dodaje se i da su “u privremenim situacijama, osumnjičeni unosili radove koji još nisu izvedeni od strane izvođača, što su, kao verodostojno, overavali nadzorni organ agencije “Kengur”“, predstavnik bolnice i predstavnik Uprave za kapitalna ulaganja. Po tom osnovu, na ime neizvršenih radova izvođaču – Samostalnoj zanatskoj radnji Rad, za obavljene poslove više je plaćeno 16.695.785 dinara.

Utvrđeno je da predviđeni radovi do danas nisu okončani, a da pritom prijavljena lica u Fondu i bolnici nisu aktivirala bankarsku garanciju na iznos od 7.500.000 dinara, već su je zamenili menicama SZR Rad, koje su nenaplative usled blokade računa te radnje. Na taj način osumnjičeni su oštetili Fond za 24.195.785 dinara i pribavili protivpravnu imovinsku korist radnji Rad, navodi se u saopštenju.
Momčilo Milović, bivši direktor Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine i nekadašnji konzul Srbije u Trstu, u januaru ove godine je već bio u pritvoru, a tada se pisalo da je osumnjičen da je Fondu za kapitalna ulaganja naneo štetu od 30 miliona dinara. Radilo se o projektu dogradnje Muzičke škole u Šidu.
Milović je 26. januara bio uhapšen zajedno sa njegovim stranačkim kolegom iz Demokratske stranke Milivojem Vrebalovom. Demokrate su tada navele da je Miloviću i Vrebalovu nuđen novac za prelazak u Srpsku naprednu stranku, ali da oni to nisu prihvatili i da su potom usledila hapšenja.

Momčilo Milović je za konzula u Trstu otišao nakon što je u junu 2011. godine razrešen s mesta direktora Fonda. Na to mesto je 1. jula iste godine postavljen njegov tadašnji portparol, 23-godišnji Nebojša Malenković.

Autor i foto: 021.rs

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here