Početna Crna hronika Potvrđena presuda novosadskom policajcu

Potvrđena presuda novosadskom policajcu

Apelacioni sud potvrdio je presudu kojom je na tri godine zatvora osuđen policajac iz Novog Sada Miloš Grandić (34).

On je u junu osuđen u novosadskom Višem sudu po optužnici da je van dužnosti pokušao da ubije Novosađanina Dejana Makanića, posle saobraćajnog incidenta u Daničićevoj ulici, 19. januara 2014. godine.

Ova kazna izrečena mu je sa posebnim ublažavanjem jer je utvrđeno da je to učinio u prekoračenju nužne odbrane i u afektu.

Obrazlažući presudu, sudija Rade Kalajdžija je rekao da je Grandić imao pravo da se brani, jer ga je Makanić napao i udario metalnom teleskopskom palicom i povredio, ali da je, kao policajac, napad mogao da spreči i na drugi način, da ga savlada ili da ispali hitac u vazduh.

– Nije bilo sporno da su obojica ušla u raskrsnicu i da je oštećeni trebalo da propusti Grandića – kazao je sudija Kalajdžija, dodajući da niko nije sporio da je posle zaustavljanja oba vozila došlo do verbalnog sukoba.

– Sud veruje Grandiću da je pokazao službenu legitimaciju, što se vidi i na snimku sigurnosnih kamera, kao i da je oštećeni držao palicu u ruci i njome dva puta udario Grandića dok su razgovarali – naveo je sudija.

Posle toga, kako je rekao sudija, Grandić je uzeo službeni pištolj i uperio u pravcu Makanićeve glave. Dok su stajali jedan naspram drugog, Grandić je ispalio hitac, koji je Makanića okrznuo po glavi i lakše povredio.

Izvor: Dnevnik, 021
Foto: Pixabay