Početna Crna hronika Potvrđene presude za ubistvo Aleksandra Roganovića u Veterniku

Potvrđene presude za ubistvo Aleksandra Roganovića u Veterniku

Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Višeg suda kojom su dvojica optuženih za ubistvo Aleksandra Roganovića (20) iz Veternika osuđeni na 29 godina zatvora.

Milivoje Vučković (21) iz Novog Sada, proglašen je krivim i osuđen objedinjenom kaznom, početkom juna ove godine na 15 godina zbog ubistva i nošenja oružja, a Jovan Perišić (22) osuđen je na 14 godina zbog nošenja oružja i pokušaja teškog ubistva.

Vučković se tereti za ubistvo vršnjaka Aleksandra Roganovića iz Veternika 18. septembra 2015. godine u sačekuši ispred njegove kuće u Veterniku. Drugookrivljenom Jovanu Perišiću se sudilo u odsustvu, jer je u bekstvu i za njim je raspisana crvena poternica.

– Radi se o mlađim punoletnim licima, pa im, bez obzira na kvalifikaciju dela, nije moguće izreći kaznu preko 20 godina zatvora, a Vučkoviću smo odredili maksimalnih 15 godina – kazao je 6. juna, prilikom izricanja prvostepene presude sudija Borivoj Pap.

Prema njegovim rečima, prilikom izricanja kazne Vučkoviću, imali su u vidu i izveštaj Centra za socijalni rad, koji im je je dostavio podatke o njegovim delima dok je imao status deteta, kada mu nije bilo moguće izricati kazne, kao i izveštaje da je nastavio da čini dela i posle tog perioda, u kojem je bio maloletnik.

– U kontinuitetu je vršio krivična dela, a dosadašnje kazne nisu uticale na ponašanje i dale rezultate u izbegavanju vršenja krivičnih dela, pa je ovom prilikom osuđen na maksimalnu kaznu od 15 godina – dodao je sudija Pap.

On je naveo da se dela koja se dvojici okrivljenih pripisuju dokazivana i transkriptima iz metoda prisluškivanja, gde se vidi da je drugooptuženi pričao sa sestrom uz navođenje detalja kobnog događaja, ali i uz pomoć DNK nalaza tragova koji su nađeni na fantomki koju je koristio Perišić.

Aleksandar Roganović ubijen je 18. septembra 2015. godine u sačekuši ispred svoje kuće u Veterniku. Podsetimo, Vučkovića i Perišića optužnica tereti da su sačekali Roganovića u blizini njegove kuće s namerom da ga ubiju. Perišić je bio maskiran “fantomkom” i naoružan automatskim pištoljem, a Vučković je imao revolver.

Kada je naišao Roganović, s njim su se svađali, a onda je Perišić, kako se navodi u optužnici, ispalio hitac, koji je prošao kroz roletnu komšijske kuće. Roganović je pokušao da pobegne, trčeći u svoje dvorište, ali su ga njih dvojica sustigla, a Vučković mu je pucao u potiljak.

Izvor: 021/Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay