Početna Crna hronika Požar na gradskoj deponiji još nije ugašen

Požar na gradskoj deponiji još nije ugašen

0

Požar koji je izbio u četvrtak popodne na Gradskoj deponiji još uvek nije ugašen.

Mada se jak miris dima više ne oseti u većem delu grada kao sinoć, požar još tinja i vatrogasci i dalje pokušavaju da ga ugase.

Od sinoć su na gašenju požara angažovani vatrogasci iz Novog Sada i drugih opština, ali i radnici “Transnafte” i gradskih preduzeća “Čistoća”, “Vodovod” i “Put”, kao i privatnih firmi “Karinkomerc” i “Bulevar company”. Na gradsku deponiju se dovlači zemlja kojom se gasi vatra koja još tinja i to mesto se stalno poliva vodom.

Požar je sinoć lokalizovan, ali biće potrebno vreme da se vatra potpuno ugasi, jer zbog svoje specifičnosti i sadržaja deponije mogu dugo da gore, posebno ukoliko se unutar nanetog smeća nalaze čepovi sa gasovima.

Portparol “Čistoće” Aleksandar Vukovac navodi za 021.rs da još nije poznat uzrok požara, kao i da podaci govore da ne gore gasovi koji se stvaraju u unutrašnjosti naslaga smeća.

– U slučajevima kada dođe do kontakta vatre i gasova može doći i do požara većih razmera, međutim, ovde nema indicija da će se tako nešto desiti, niti da će požar trajati nedeljama ili mesecima. Ono što naši ljudi sa terena javljaju jeste da bi ovaj problem trebalo brzo da se reši – kaže Vukovac.

Prema njegovim rečima, na gradskoj deponiji radi se konstantno na degasifikaciji, odnosno izvlačenju gasova iz naslaga smeća, kako bi se izbeglo da dođe do samozapaljenja deponije.

Na novosadskoj deponiji i ranije su izbijali manji požari, ali je ovo prvi ozbiljniji.

Podsetimo da je gradska deponija i dalje u funkciji i pored planova za njeno saniranje i zatvaranje. Mada je još pre 15 godina odlučeno da se ona zatvori i da se pored pravi nova deponija, za koju je u međuvremenu predviđeno da bude regionalna, nekoliko garnitura lokalnih vlasti do danas nije dospelo dalje od planova i tek nekih manjih radova na deponiji koji nisu sprečili da ona bude potencijalna ekološka bomba.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay