Početna Crna hronika Presuda protiv Srbije zbog brutalnosti novosadske policije

Presuda protiv Srbije zbog brutalnosti novosadske policije

0

Evropski sud za ljudska prava presudio je protiv Srbije u slučaju Novosađanina (40) koji je u januaru 2014. godine pretučen u policijskoj stanici, objavljeno je u Službenom glasniku Republike Srbije.

Prema presudi Srbija mora da plati oštećenom Novosađaninu ukupno 6.700 evra, odnosno 2.700 evra kao odštetu i 4.000 evra koji pokrivaju sudske troškove. Kako se navodi, posnosilac primedbe je pretrpeo nečovečno i ponižavajuće postupanje tokom policijskog pritvora. Činjenice na osnovu kojih je suđeno pokazuju i da je pravičnost suđenja bila narušena, a i da istraga nije pravilno sprovedena.

Kako je opisano u presudi, Novosađanin Aleksandar Zličić je 2014. godine priveden zajedno sa prijateljem zbog sumnje na posedovanje marihuane. Policija je, naime, pronašla kesicu sa sumnjivim sadržajem pored njih na javnom prostoru, i prema navodima Zličića, na silu iznudila priznanje.

Konkretno, prema njegovoj izjavi, “četvorica policijskih službenika su ga u više navrata udarala pesnicama u glavu i stomak, a jedan od tih službenika S. D. mu je zapretio da će ga zadržati u pritvoru 48 sati i da će o tome obavestiti njegove roditelje”.

“Isti policijski službenik je takođe rekao da će uznemiravati roditelje i vanbračnu partnerku podnosioca prijave i provaliti u njegov stan i pretresti ga. U jednom trenutku, podnosilac je bio primoran da sa sebe skine svu odeću, ali mu je zatim bilo dozvoljeno da se ponovo obuče. U strahu od dodatnog zlostavljanja od strane policijskih službenika, on je potpisao dokument kojim se potvrđuje zaplena kesice (u kojoj se nalazio kanabis)”, piše u presudi Evropskog suda.

Tvrdnje podnosioca predstavke da je pretrpeo zlostavljanje od strane policijskih službenika dokazuju relevantna medicinska dokumentacija, fotografije i svedočenje svedoka. Vlada je uprkos tome tvrdila da ne postoje dokazi da je Novosađanin bio podvrgnut policijskom zlostavljanju.

Zličić je prvo pokušao da se obrati domaćim institucijama, ali Osnovno i Više javno tužilaštvo u Novom Sadu su prihvatili verziju događaja koji su pružili policijski službenici i odbacili prijavu. On je potom podneo ustavnu žalbu, koja je 2017. godine odbačena, pa je nakon toga pokrenuo parnični postupak protiv države i Ministarstva unutrašnjih poslova, tražeći naknadu za pretrpljenu nematerijalnu štetu. U septembru 2017. godine Osnovni sud u Novom Sadu je presudio u njegovu korist, a tu presudu je potvrdio i Apelacioni sud, dodelivši mu oko 1.000 evra zbog pretrpljene štete i na ime sudskih troškova. Podnosilac predstavke smatrao je da to nije dovoljno, ali i da je put do naknade bio naročito dug i problematičan, pa se obratio i Evropskom sudu za ljudska prava.

Evropski sud utvrdio je, između ostalog, da je pristup proceni dokaza od strane državnih organa bio nedosledan.

“Pre svega, javno tužilaštvo je svoje zaključke uglavnom zasnivalo na izjavama policijskih službenika umešanih u incident i odbacilo svedočenja koja su dali podnosilac predstavke i njegov prijatelj, zato što su ta svedočenja odražavala njihova subjektivna mišljenja. Međutim, domaći organi gonjenja su istovremeno prihvatili verodostojnost izjava policijskih službenika, bez davanja dovoljno uverljivog objašnjenja i uprkos činjenici da su te izjave takođe mogle biti subjektivne”, navodi se u presudi.

Prema tome, sud utvrđuje da “država nije sprovela efektivnu zvaničnu istragu o verodostojnim navodima podnosioca predstavke o zlostavljanju od strane policijskih službenika”.

Evropski sud za ljudska prava doneo je ovu presudu 26. januara 2021. godine, a Republika Srbija je istu u skladu sa svojim obavezama objavila u službenom glasniku 9. aprila.

Inače, Evropski komitet za sprečavanje torture je 2018. godine ocenio da policijsko nasilje u Srbiji nije izolovan incident, već prihvaćena praksa i deo policijske kulture. U izveštaju komiteta zaključeno je i da se počinitelji u uniformama retko izvode pred sud, a da, i kada do toga dođe, kazne budu mahom uslovne.

Ni ovaj slučaj policijske brutalnosti nije izolovan incident u Novom Sadu gde je pre četiri godine visoko pozicionirani službenik optužen za brutalno nasilje nad osumnjičenim koga je šutirao dok je vezan lisicama ležao na podu.

I prošle godine, na julskim protestima policajci su pretukli autističnog mladića. Za ovo delo osumnjičena su dva policajca, S. D. i N. B. Prvi se sumnjiči za nasilničko ponašanje, dok se drugi tereti za krivično delo zlostavljanje i mučenje. Pretpostavlja se da je u svim navedenim incidentima u Novom Sadu, pa i u ovom za koji je doneta presuda Evropskog suda, učestvovao isti službenik.

Izvor: 021
Foto: Pixabay