Početna Crna hronika Presuda za ubistvo Blekija 19. septembra

Presuda za ubistvo Blekija 19. septembra

0

U Višem sudu u Novom Sadu juče je i počelo i završeno suđenje za ubistvo uličnog svirača Kristijana Kostića Blekija koje se dogodilo u februaru ove godine.

Na glavnom pretresu, okrivljeni Žarko R. (21) iz Žablja izneo je svoju odbranu navodeći da nije imao nameru da ubije Blekija i da mu je žao zbog svega što se dogodilo te večeri.

“Od svoje četrnaeste godine pijem, veoma sam agresivan kad popijem. Mnogo sam pio pokušavajući da zaboravim porodične probleme. Kritične večeri sam mnogo popio, a toga dana uopšte nisam jeo. Taj čovek i ja smo sedeli za istim stolom u kladionici, a potom smo se sreli u gradu i nastavili putem zajedno. Pitao sam ga da mi da pare ili ću ga nokautirati, a on me je pitao:” Što si takav”? U meni je proradio neki bes i počeo sam da ga tučem prvo rukama, a kada je pao na zemlju i nogama. Kada sam video da se ne pomera pokušao sam da ga oživim i zamolio sam jednog prolaznika da pozove hitnu pomoć, jer ja nisam imao kredita. Ostao sam sa njim do dolaska hitne pomoći”, naveo je okrivljeni u svojoj odbrani.

Svedok, oštećena Glorija Čizmar, ćerka pokojnog Blekija, izjavila je da je sa ocem bila u dobrim odnosima, a da je za sam tragičan događaj saznala od druga koji je za to čuo iz medija.

Svedok Jasmina K., majka okrivljenog, izjavila je da se njen sin krajem decembra prošle godine preselio kod nje, jer nije više mogao da trpi psihičko maltretiranje od strane svog oca.

Zamenica Višeg javnog tužioca Jelena Stojaković Mustakas u završnoj reči tražila je da sud okrivljenog oglasi krivim i kazni po zakonu, navodeći da je tužilaštvo dokazalo da je počinio ubistvo na svirep i podmukao način.

Punomoćnica oštećenih, advokat Gordana Kovačević, istakla je u svojoj završnoj reči da ljudski život nema cenu, te da imovinsko pravni zahtev u iznosu od tri miliona dinara nije previsok za nadoknadu duševnih boli sa obzirom na način na koji je Bleki stradao i na to da će posledice ove tragedije njegova porodica trpeti doživotno.

“Novi Sad nikad više neće imati uličnog svirača kao što je bio Bleki pun bezuslovne ljubavi i dobrote za sve oko sebe”, navela je ona pridružujući se u celosti završnoj reči tužioca.

Branilac okrivljenog, Mirjana Našagaćin, izjavila je da njen branjenik nije svesno ubio pokojnog oštećenog i tražila od suda da pri odmeravanju kazne uzme u obzir njegovu neosuđivanost i mlade godine, kao i njegovu nezrelost.

Predsednica veća sudija Sanja Perić zakazala je izricanje presude za 19. septembar tekuće godine.

Prema navodima optužnice, okrivljenom se stavlja na teret da je 9. februara tekuće godine u ranim jutarnjim satima u Novom Sadu, u ulici Kosovska 7a, sa više udaraca rukama i nogama lišio života Kristijana Kostića Blekija dok je on ležao na zemlji bez znakova života, pretresao ga je tražeći novac i urinirao mu po licu.

Autor: M. Ćirić
Foto: Printscreen