Početna Crna hronika Pritvor policijskom generalu Malešiću

Pritvor policijskom generalu Malešiću

0

Specijalni sud odredio je pritvor do 30 dana načelniku novosadske policije generalu Slobodanu Malešiću, kao i još dvojici policijskih službenika i jednom preduzetniku koji su uhapšeni prošle noći pod sumnjom za trgovinu uticajem i zloupotrebu službenog položaja.

Pritvor im je određen na predlog tužilaštva za organizovani kriminal po čijem su nalogu juče uhapšeni, saznaje Tanjug.

Pored Malešića, u ovom slučaju su pritvor je određen policijskom službeniku u Prijepolju Ljubomiru Stanišiću, službeniku Uprave kriminalističke poplicije Draganu Kovačeviću, kao i privatnom preduzetniku Dženanu Kujoviću, koji je i vlasnik više privrednih društava iz Prijepolja.

Oni su prethodno saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal zbog sumnje da su izvršili udruživanje radi vršenja krivičnih dela, krivično delo trgovina uticajem i krivično delo zloupotreba službenog položaja od 2018. do danas, saopštilo je tužilaštvo za organizovani kriminal.

Malešić se tereti da je organizator ove organizovane kriminalne grupe i da je koristeći svoj službeni i društveni položaj posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti.

Malešić je od Kujovića primao korist kako bi ostalim osumnjičenim policijskim službenicima, kao pripadnicima organizovane kriminalne grupe koji su postupali po njegovim nalozima, usmeno izdavao naloge da u okviru svojih službenih policijskih ovlašćenja ne izvršavaju službene radnje koje bi morali izvršavati, a koje se odnose na otkrivanje i prikupljanje dokaza radi podnošenja krivične prijave protiv osumnjičenog Kujovića i odgovornih lica u njegovim privrednim društvima zbog nezakonitog poslovanja.

Cilj im je bio sticanje finansijske koristi sebi i pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe.

Stanišić i Kovačević su imali zadatak da pružaju zaštitu Kujoviću i članovima njegove porodice od krivičnog gonjenja i pružaju savete o postupanju pred nadležnim organima po podnetim krivičnim prijavama.

Tužilaštvo dodaje da je Stanišić pomagao Kujovićevom rođaku, a preko Kujovića, da izbegne pritvor za krivično delo nasilje u porodici.

Takođe, Malešić je uticao na policijske službenike da napuste mesto saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo vozilo MUP u kome se prevozio osumnjičeni Malešić, a između ostalog i da se ukloni napomena iz jedinstvenog informacionog sistema MUP-a koja se odnosi na obaveznu kontrolu osumnjičenog Kujovića i njegovog vozila.

Osumnjičeni Stanišić i Malešić primili su korist i to: Malešić u novcu i materijalim dobrima za izgradnju i opremanje splava na reci Savi, opremanje stambenih objekata, uređenje porodičnog imanja kao i novac na ime navodne stipendije u korist njegovog sina, a osumnjičeni Stanišić za uređenje stana, navodi tužilaštvo.

Izvor: Tanjug, RTV
Foto: Printscreen