Početna Crna hronika Promenjen sudija Kontiću, novo pripremno ročište 19. aprila

Promenjen sudija Kontiću, novo pripremno ročište 19. aprila

0

Viši sud u Novom Sadu, zbog promene predsednika sudskog veća, zakazao je novo pripremno ročište u procesu protiv Ivana Kontića (30), koji se tereti za prebijanje Miljana Mandića 24. avgusta 2020. godine u Novom Sadu.

Prethodni predsednik sudskog veća, koji je početak suđenja bio zakazao za 14. mart, u međuvremenu je otišao u penziju, a novi sudija je zakazao pripremno ročište za 19. april, a suđenje već za 25. april, rekla je portparol suda Jelena Ostojin.

Prvo pripremno ročiste Kontiću održano je lane 1. decembra, kada je negirao krivičcno za delo za koje se tereti.

Na optuženičkoj klupi sa Kontićem naći će se i O.L. i L.V.

Više javno tužilaštvo optužnicom Kontića tereti za krivično delo ubistvo u pokušaju, O.L. za učestvovanje u tuči, a L.V. za krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Kontić je u decembru 2020. godine izručen Srbiji iz Crne Gore, pošto je po poternici Srbije uhapšen 11. oktobra u Podgorici nakon mesec dana od pokretanja postupka protiv njega.

Od tada se nalazi u pritvoru, koji prema poslednjoj odluci može da mu traje do 1. decembra.

Na pripremnom ročištu, koje je zatvoreno za javnost, optuženi će se kratko izjasniti o krivici, a detaljnu odbranu izneće na javnom suđenju koje će biti nalnadno zakazano.

Na saslušanju pred sudijom za prethodni postupak na okolnosti pritvora i bekstva, Kontić je tvrdio da iz Srbije nije bežao, već da je u Crnu Goru otišao pre pokretanja bilo kakvog postupka protiv njega.

Iznoseći odbranu pred Višim javnim tužiocem on je u decembru negirao da je pokušao da ubije Mandića, kojeg je tom prilikom prebio.

Do sukoba je došlo je mu je Mandić prethodno uputio pretnje i nije mu dozvolio da uđe u kladionicu.

Kontić kao nekadašnji reprezentativac Crne Gore u džudou, zna kako se nanose teške povrede, opasne po život, i upravo njih nije zadao Mandiću tokom fizičkog obračuna, teza je njegove odbrane.

Njegova odbrana takođe tvrdi da u javnosti nije objavljen ceo snimak obračuna već samo jedan njegov deo, nakon čega je i pokrenut ovaj postupak protiv Kontića.

Snimak se na društvenim mrežama pojavio 11. septembra, a na kome se vidi prebijanje muškarca.

Kontić je poreklom iz Nikšića, a u Srbiji je diplomirao na Pravnom fakultetu i u advokatskoj kancelariji je radio kao pripravnik pre incidenta u kojem je prebio Mandića (28) u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu 24. avgusta 2020.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay