Početna Crna hronika Prošle godine za 10,9 odsto manja maloletnička delinkvencija

Prošle godine za 10,9 odsto manja maloletnička delinkvencija

U južnobačkom okrugu u toku 2019. godine, nadležnim organima prijavljen je 691 maloletni učinilac krivičnih dela i prekršaja, što je za 10,9 odsto manje u odnosu na 2018. godinu, saopšteno je danas iz Višeg suda u Novom Sadu, nakon konferencije stručnjaka angažovanih u oblasti rada sa maloletnim delinkventima.

Od ukupnog broja, 67 odsto maloletnika bilo je prijavljeno u vezi sa imovinskim krivičnim delima.

Broj predloga za izricanje krivičnih sankcija povećan je za 12 odsto, a za 29 odsto je povećan broj ovih predloga prema mlađim maloletnicima.

U 2019. godini je bilo 365 predmeta prema maloletnicima iz nadležnosti Prekršajnog suda u Novom Sadu, što je za 15 odsto manje nego prošle godine.

Takođe je zabeleženo i opadanje težih prekršaja.

Tokom konferencije istaknuto je da su neophodne hitne izmene i dopune Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela, kao i formiranje ustanove za privremeni smeštaj maloletnika na nivou okruga kako bi se izbeglo njihovo pritvaranje.

Takođe je potrebno i formiranje ustanove na nivou Republike za maloletnike kojima je neophodno lečenje i osposobljavanje.

Konferenciju su otvorili direktorka Centra za socijalni rad Grada Novog Sada, Dobrila Cacija, i sudija, Nenad Simović, zamenik predsednika Višeg suda u Novom Sadu.

O rezultatima rada u 2019. godini su izlagali predstavnici Apelacionog suda u Novom Sadu, Višeg suda u Novom Sadu i Osnovnog i Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, Prekršajnog suda u Novom Sadu, Policijske uprave Novi Sad i Centra za socijalni rad Grada Novog Sada, ali i predstavnici Dnevnog boravka za decu sa problemima u ponašanju, Svratišta za decu i mlade, Novosadskog humanitarnog centra i Centra VITA.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay