Početna Crna hronika Ročište u ponovljenom suđenju za krađu violine Lajka Feliksa zakazano za 6....

Ročište u ponovljenom suđenju za krađu violine Lajka Feliksa zakazano za 6. jul

0

Novo ročište u ponovljenom suđenju P. J. iz Stare Pazove i N. S. iz Temerina, optuženima za krađu violine muzičaru Lajku Feliksu, zakazano je za 6. jul u Osnovnom sudu u Zrenjaninu.

Okrivljeni su prvostepenom presudom Osnovnog suda u Bečeju, koju je ukinuo novosadski Apelacioni sud, bili osuđeni na četiri, odnosno dve godine zatvora, piše Dnevnik.

Suđenje se ponovo održava pred zrenjaninskim sudom jer je sud u Bečeju tražio da slučaj bude ustupljen drugom, teritorijalno najbližem sudu zbog bolesti sudije.

Prema saznanjima Dnevnika, sporno je bilo veštačenje vrednosti instrumenta, koja je procenjena na oko 250.000 evra, iako se prvobitno govorilo da violina košta oko pola miliona evra.

Violina “Domeniko Montano” ukradena je 1. novembra 2019. godine u Bačkom Petrovom Selu dok je umetnik Lajko Feliks bio na groblju sa suprugom na praznik Svi sveti. On je violinu iz 1800. godine prethodno iznajmio od jednog kolekcionara iz Beča i nosio je svuda sa sobom u koferu, a tog dana ostavio ju je na zadnjem sedištu automobila jer nije hteo da je unosi na groblje. Kako je rekao, automobil je parkirao u Ulici Arpada Balaža 38.

Petnaestak minuta kasnije, kada se muzičar vratio do automobila, video je da violine nema i odmah je o tome obavestio policiju.

Mesec i po dana kasnije violina je pronađena u Novim Banovcima. Operativci novosadske kirminalističke policije, zajedno s kolegama iz Sremske Mitrovice, uhapsili su N. S. i P. J, a brat od P. J. priveden je 31. decembra 2019. godine i on se teretio za prikrivanje.

On je s tužilaštvom u Bečeju sklopio sporazum o priznanju krivice, nakon čega mu je izrečena kazna od šest meseci kućnog pritvora.

Izvor: 021
Foto: Prinstcreen