Početna Crna hronika Roditelji poginulih u diskoteci “Kontrast” traže podršku poslanika Skupštine Vojvodine

Roditelji poginulih u diskoteci “Kontrast” traže podršku poslanika Skupštine Vojvodine

0

Branko Miladinović, otac Tamare Miladinović, koja je jedna od šestoro poginulih u požaru u diskoteci Kontrast pre šest godina, predao je Skupštini Vojvodine zahtev za podršku inicijativi da se oformi regulatorno telo za rad tužilaca i sudija.

Miladinović, koji je na čelu udruženja “Istina Tamarini zakoni”, kaže da je nedavno doneta nova, prvostepena presuda u parničnom postupku kojom se dokazuje odgovornost Grada Novog Sada i države za požar u Kontrastu, ali tužilaštvo još uvek nije reagovalo.

On je sa kolegama iz udruženja predao zahtev da se svi poslanici Skupštine Vojvodine upoznaju i izjasne o inicijativi da se na državnom nivou formira nezavisno narodno telo za kontrolu rada tužilaca i sudija, u nadi da će podrška poslanika imati efekta i u Beogradu.

Kako je danas poručio ispred zgrade Skupštine Vojvodine, roditelji mladih koji su stradali u požaru u Kontrastu na svojoj koži su osetili psoledice nerada tužilaca i sudija, koji su plaćeni da obavljaju svoj posao, a ne odgovaraju ako ga rade traljavo ili protiv direktne koristi građana.

“Novo regulatorno telo bi se bavilo isključivo dijagnostikom i utvrđivanjem činjenica u slučajevima, a konačno odluku donosi odbor za pravosuđe i Skupština Srbije. Cilj je da se konačno uvede sistemska odgovornost u ovom javašluku. Kad smo sahranjivali našu decu, obećao sam mojoj ćerki da ću isterati na čistac sve upletene u lancu odgovornosti. Ne interesuje me više ni materijalna odšteta, nikakav novac, već samo pravda”, naglasio je Miladinović i dodao da je prvostepena presuda u parničnom postupku, koji su pre tri godine pokrenuli roditelji i porodice stradalih, doneta pre desetak meseci i trenutno “sedi” u tužilaštvu, a biće i javno predstavljena u bliskoj budućnosti. Ti parnični postupci pokrenuti su jer krivične odgovornosti nije bilo.

Ukupno su podnete dve parnice u Osnovnom sudu i jedna parnica u Višem sudu u Novom Sadu.

Prof. Jelena Ilić, koja se bavi prevodima sudske dokumentacije za potrebe procesa pred sudom u Strazburu i za Ujedinjene nacije, kaže da postoji lobi sudija i tužilaca koji se oslanja na kolegijalnost i solidarnost, bez obzira na političku opciju na vlasti.

“Vi u Srbiji ne možete da dokažete da su sudije i tužioci loše radili svoj posao, jer se nakon njihovih odmahivanja glavom sve svodi na Strazbur. Dakle, vijate pravdu koja je u vašoj državi nedostižna. Svaka čast poštenim sudijama i tužiocima, oni se ovde bore protiv lobija, ali zašto bismo Ustavom uvodili neke sudske inspekcije i slično kad već postoje ti organi? Ko će ove ljude da proglasi odgovornim”, pita Ilićeva.

Posetimo, u požaru koji je izbio tog 1. aprila 2012. godine, a od gušenja od dima usled nemogućnosti da izađu iz objekta, živote su izgubili: Marina Aničić (25) iz Čuruga, državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde, najmlađa doktorantkinja hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Milena Dalmacija (26) iz Futoga i novinarka Radio-televizije Delta iz Novog Sada Tamara Miladinović (25).

Svi inspektori protiv kojih je pokrenut postupak: trojica inspektora protivpožarne zaštite, načelnica Turističke inspekcije Radoslava Rončević i građevinski inspektor Veselin Kerac, oslobođeni su optužbi za zloupotrebu službenog položaja, dok su zatvorske kazne dobili (a delom ili u potpunosti i odslužili) vlasnik diskoteke Alojz Ganić, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković i električar Miroslav Papuga.

Porodica preminulih godinama ukazuje da su inspektori oslobođeni jer je protiv njih od početka, s namerom ili ne, vođen potpuno pogrešan postupak – oni su se teretili za zloupotrebu službenog položaja, umesto za nesavestan rad.

Branko Miladinović poručio je da će iste zahteve za podršku uputiti i odbornicima Skupštine grada Novog Sada.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay