Početna Kultura Promocija knjige “Veliki filmski znak” u KCNS

Promocija knjige “Veliki filmski znak” u KCNS

0

U okviru festivala Euro-in film, u petak, 14. decembra, u 20 časova i 15 minuta, u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada održaće se promocija knjige mr Božidara Zečevića “Veliki filmski znak”.

Pored autora, na promociji će govoriti i Srđan Savić, urednik izdanja i direktor Niškog kulturnog centra, Dejan Dabić, urednik Filmskog i video programa NKC i Verica Novakov, glavna urednica Izdavaštva NKC.

Bata je duša epohe. Druga polovina XX veka u životu srpskog i južnoslovenskih naroda ne bi mogla da se ispriča bez uvida u umetničku, društvenu i ljudsku tekovinu Velimira Bate Živojinovića. On je, kao što kaže naslov knjige, “znak svog vremena“, koji je preživeo sve njegove uspone i padove.

“Ako bi trebalo da se u svemir pošalje priča o jednoj zemlji, vremenu i narodu, onda bi bilo dovoljno poslati delo Bate Živojinovića, i svako ko nikada nije čuo za nas shvatio bi o čemu se radi. Bata nije samo vrhunski glumac, verovatno naš najveći glumac, već je i znak jedne epohe i vremena u kom je živeo. On simbolizuje to doba ne samo svojim ulogama nego i drugim aktivnostima. O njemu se puno toga zna, i zato sam ja u ovoj knjizi tražio neku drugu dimenziju njegove ličnosti i stvaralaštva. Moj pristup je bio antropološki, mene je interesovalo šta stoji u pozadini tog znaka i onda sam počeo da tražim. I mislim da sam kroz njegove uloge otkrio šta stoji u pozadini tog znaka. Jedini je od naših glumaca kod koga se izdvajaju dva lica: jedno je pozitivno, jer on je bio simbol NOB-a, iako nikada nije učestvovao u ratu, ali je i antijunak u filmovima, kriminalac i sam đavo u filmu Saše Petrovića Majstor i Margarita, Njegove dve najbolje uloge ostvarene su u filmovima Breza i Tri, i to su po meni ujedno dva najbolja jugoslovenska filma” ističe autor.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: PrintScreen