Početna Crna hronika Sahranjen legendarni pilot Stevan Popov

Sahranjen legendarni pilot Stevan Popov

sp-pilotLegendarni pilot Stevan Popov (1947) sahranjen je juče na Novom groblju.
Heroja avijacije, na večni počinak ispratilo je nekoliko stotina ljudi, među kojima je bilo bivših i sadašnjih pilota, ličnosti iz sveta sporta i politike.

Čoveka koji je spasio oko 40.000 ljudi iz ratom zahvaćenog Sarajeva, poslednju put su pozdravili su rukometaši Vojvodine, potredsednik pokrajinske vlade Miroslav Vasin, kao i legenda jugoslovenskog i srpskog fudbala Siniša Mihajlović.

Popov je sahranjen uz zvuke pesme “Da li si videla dušo” koju je voleo da sluša, a njegove herojska dela ostaće večno upamćena.
Pamtiće se i Popovov podvig kada je fudbalsku reprezentaciju SR Jugoslavije vratio iz Švedske, kada joj zbog uvođenja sankcija nije bio dozvoljen nastup na Evropskom prvenstvu 1992. godine.
Tada su švedske vlasti bile namerne da zarobe avion kojim je pilotirao Popov i u kome su bili fudbalski reprezentativci, ali je Popov počeo bez dozvole da rula avion po pisti uz pretnju da će poleteti bez obzira što u avion nije sipano gorivo. Tek tada su reagovale švedske vlasti i dozvolile punjenje aviona gorivom i njegov let ka Beogradu.

O pilotskoj karijeri Steve Popova još 2000. godine napisana je i knjiga – “Prostranstvo plavo Popov Steva”, a njen autor je Miroslav Stefanović.

Popov je bio i predsednik Ženskog košarkaškog kluba Vojvodina i član uprave Fudbalskog kluba Vojvodina, a u poslednje vreme najaktivniji je bio u Aero klubu Novi Sad čiji je bio predsednik Upravnog odbora i na Aerodromu Čenej na čijem razvoju u promociji je neumorno radio.

Član uprave Aero kluba Novi Sad Ranko Babić je u ime tog kluba i sportskih kolektiva uputio poslednji pozdrav Popovu, a tokom emotivnog govora rekao je da će Aero klub predložiti da Aerodrom u Čeneju dobije ime Steve Popova.

Autor: 021