Početna Crna hronika Sin biznismena iz Novog Sada na ročištu rekao da mu je žao...

Sin biznismena iz Novog Sada na ročištu rekao da mu je žao za udes u kojem je stradala žena

Maloletni Novosađanin, u julu u budvanskom zalivu naleteo gliserom na čamac prilikom čega je poginula Maja Šljivančanin (30), a povređen Vladimir Stanišić (36), izrazio je žaljenje pred Sudijom Osnovnog suda u Kotoru zbog svega što se desilo i zatražio da ne odgovara na pitanja suda, piše podgorički dnevnik Dan.

Na ročistu održanom juče, on je rekao da razume predlog za izricanje krivične sankcije i ostao, kako je rekao, pri svemu što je za zapisnik rekao pred Osnovnim državnim tužilaštvom (ODT) u Kotoru 12. jula ove godine.

“Žao mi je zbog svega što se desilo”, izjavio je osumnjičeni 17-ogodišnjak na glavnom pretresu održanom po predlogu za izricanje krivične sankcije ODT Kotor.

On je, prenosi Dan, navodno u Crnu Goru stigao privatnim avionom, nakon čega je luksuznim plovilom izazvao nesreću na otvorenom moru, nedaleko od plaže Mogren.

Maloletnik je na jučerašnjem ročištu, u prisustvu zakonskog zastupnika, naveo da bi želeo da iskoristi zakonsko pravo i da ne odgovara na pitanja.

Njegovi branioci Zdravko Begović i Vladimir Vuleković su da se “ne bi pogrešno shvatilo da maloletnik ne želi da odgovara na pitanja”, kao dokaz za to dostavili sudu izveštaj psihologa od 25. avgusta iz kojeg proizilazi da on “zbog stanja u kojem se nalazi nije spreman i sposoban u ovom momentu da odgovara na pitanja”.

Svedok, oštećeni Vladimir Stanišić, ispričao je da je na barci kojom je upravljao bila otvorena plava tenda, te da su se neposredno pre same nezgode kretali izuzetno sporo.

“Neposredno pre nezgode razgovarao sam sa Majom i u jednom momentu sam otpozadi osetio udar i čuo prasak, koji mi i dan-danas odzvanja u glavi. Nakon toga sam se osvestio u moru”, izjavio je Stanišić, dodavši da pretpostavlja da je dobio udarac, jer je nakon nezgode imao povredu na leđima.

Na pitanje odbrane kazao je da je u momentu neposredno pre samog kontakta stajao i nalazio se za kormilom.

Veštak pomorsko-saobraćajne struke Aleksandar Božović ostao je u svemu pri pisanom nalazu i mišljenju od 23. jula. Naveo je da je plovni objekat DL, kojim je upravljao maloletnik, registrovan pod američkom zastavom, a u dozvoli za voditelja čamca kod tipa broda piše “cabin motor boat “, što znači “motorni čamac sa kabinom”.

Objasnio je da je razlika između dva plovila, koja su oba u kategoriji čamca, “ogromna”, jer je, između ostalog, čamac BD 230 dužine 5,9, dok je čamac DL 1341AG dužine 11,8 metara, i on nije smeo da isplovi iz marine bez overene “crulw” liste.

“Osnovni uzrok ove pomorske nesreće je sigurnosna brzina, odnosno brzina koja nije sigurnosna”, konstatovao je veštak Božović.

Podsetimo da je osumnjičeni nakon mesec dana pušten iz pritvora da se brani sa slobode, jer je kotorski Osnovni sud prihvatio jemstvo od 330.000 evra u nekretninama koje je položila njegova porodica. Sud je tinejdžeru zabranio da napušta Budvu, a suđenje koje je bilo zakazano za 26. avgust zatvoreno je za javnost, pošto je optuženi maloletan.

Nesreća se dogodila 11. jula na moru kod Budve, a maloletni mladić je osumnjičen da je gliserom udario u barku u kojoj su bili stradala žena i njen verenik Vladan Stanišić. Kada je gliser dugačak skoro 12 metara udario u tri puta kraću barku, ona se prepolovila i potonula. Na gliseru je u tom trenutku bilo još sedam osoba i niko od njih nije povređen.

U optužnici je, kako navode crnogorski mediji, tužilaštvo sedamnaestogodišnjaku stavilo na teret da je nesreću izazvao iz nehata.

Kako su ranije preneli beogradski mediji, mladić je rodom iz Novog Sada, ali sa porodicom živi u Beogradu. Crnogorski mediji su ranije preneli da je otac mladića vlasnik glisera.

Izvor: Tanjug, 021
Priredila: M. Ćirić
Foto: Pixabay