Početna Crna hronika “Školarac” očistio kriminal oko novosadskih škola

“Školarac” očistio kriminal oko novosadskih škola

0

policija-policijski-auto-1332932382-139888

Početkom juna navršava se godinu dana od kako je pokrenuta policijska akcija “Školarac” čiji cilj je smanjene broja krivičnih dela u blizini obrazovnih ustanova. Ova akcija do sada je dala dobre rezultate, a samo u poslednjih šest meseci, u blizini novosadskih škola zaplenjena je droga, oduzeto je više komada hladnog oružja i pronađeno 15 osoba za kojima je bila raspisana centralna poternica.
Dileri drogom često su svoj posao obavljali u okolini pojedinih novosadskih škola, a neka školska dvorišta su bila i mesta gde su čuvali narkotike. Ipak, to se promenilo od kako je novosadska policija pre godinu dana počela akciju “Školarac”.
“U poslednjih šest meseci, policija je zaplenila gotovo stotinu grama raznih vrsta narkotika, od maloletnika ili mlađih punoletnika oduzeti su noževi i palice, a pregledano je i legitimisano više hiljada osoba”, izjavio je Dejan Drobnjak, rukovodilac akcije “Školarac”.
Akciju periodično, već 12 meseci sprovode policijski službenici u civilu i uniformi, a kontrolišu se prostori oko novosadskih osnovnih i srednjih škola. Legitimisana su i mlađe, ali i starije osobe, pa je na taj način sa ulica sklonjeno i 15 osoba za kojima su bile raspisane poternice. Ipak, najvažniji karakter ove akcije je preventivni rad.
Policijska akcija Školarac sprovodi se u saradjni sa školskim upravama, ali i uz saradnju i podršku roditelja. Mesta na kojima su se ranije po pravilu okupljali huligani i dileri drogom više nisu za njih sigurna, jer ih policijski službeni sada redovno obilaze u okviru ove akcije.

Autor i foto: NsHronika.rs