Početna Crna hronika Slučaj Gorana Davidovića pred Vrhovnim sudom

Slučaj Gorana Davidovića pred Vrhovnim sudom

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu pokrenulo je proceduru za zaštitu zakonitosti protiv odluke Apelacionog suda u Novom Sadu kojom je oslobođen Goran Davidović.

Zahtev za vanredni pravni lek iniciralo je VJT u Novom Sadu i prosledilo svojim kolegama u Republičkom javnom tužilaštvu, koje treba da odluči da li će takav zahtev predati Vrhovnom kasacionom sudu.

Kako navode u VJT, u inicijativi su ukazali na razloge iz kojih smatraju da je pogrešno primenjen zakon, te da se ne radi o presuđenoj stvari, kako je to u obrazloženju oslobađajuće presude naveo Apelacioni sud. Ovaj potez je, kako dodaju, zalog za budućnost, da ovakve odluke više nikada ne ponove, jer na presudu Apelacionog suda nije dozvoljena žalba, te je krivični postupak pravosnažno okončan.

Odlukom Apelacionog suda Goran Davidović i Nedeljko Pešić oslobođeni su krivice koja im je dosuđena presudom Višeg suda, koji ih je osudio na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti tokom napada na učesnike antifašističkog skupa koji je organizovan još 2007. godine.

Kako se navodi u drugostepenoj presudi, prvostepena presuda Višeg suda pobijena je zbog “bitnih povreda odredaba krivičnog postupka” jer postoji okolnost koja trajno isključuje krivično gonjenje Gorana Davidovića, te da je protiv njega već vođen i obustavljen prekršajni postupak pravosnažnom odlukom Opštinskog organa za prekršaje za isto krivično delo kao i u ovom, novom predmetu.

Prema važećem zakonu i Ustavu, osoba ne može dva puta biti gonjena za krivično delo za koje je prethodno oslobođena ili osuđena.

Inače, protiv prvostepene presude Višeg suda u Novom Sadu žalbu je, osim odbrane Davidovića i Pešića, izjavio i viši javni tužilac u Novom Sadu, tražeći više kazne od samo godinu dana, a kako bi se “ostvarila svrha kažnjavanja i ciljevi specijalne i generalne prevencije”.

Podsetimo, 7. oktobra 2007. godine, posle višednevnih najava okupljanja pripadnika Nacionalnog stroja na rođendan jednog od glavešina nacističke Nemačke Hajnriha Himlera, u Novom Sadu je zakazana antifašistička šetnja. Incident se dogodio kada je učesnike šetnje “Stop fašizmu” u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se i pored policijske zabrane okupili kod Doma vojske i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay