Početna Crna hronika Stefanović odgovara na kritike policije zbog slučaja brutalnog prebijanja u Novom Sadu

Stefanović odgovara na kritike policije zbog slučaja brutalnog prebijanja u Novom Sadu

0

Reagujući na kritike policije zbog kasnog objavljivanja poternice i detalja o slučaju brutalnog prebijanja mladića u lokalu u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu koji je u javnost dospeo gotovo tri nedelje nakon događaja, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović podsetio je na to da je kriminal danas slabiji, a policija efikasnija, nego što je bila za vreme bivšeg režima.

“Policija intenzivno radi na rešavanju slučajeva koji su u prethodnim danima uznemirili građane Srbije. Svakako da nije dobro kada se u našoj zemlji dogode teška krivična dela, ali je svakako i činjenica da je policija danas daleko efikasnija nego u vreme Borisa Tadića, Dragana Đilasa i ostalih koji dele lekcije. I o tome govore njeni rezultati, ne prazne priče kakve pričaju vođe bivšeg režima”, naveo je Stefanović u pisanom saopštenju.

Podsetio je da se u Srbiji tokom 2008. i 2009. godine dogodilo 107.658 i 104.839 krivičnih dela, dok je taj broj od 2014. u konstantnom padu, te je u 2019. bio 81.846, kao i da je broj teških krivičnih dela, na primer ubistava u to vreme bio i 142 godišnje, a u prošloj godini 94 i to sa procentom rasvetljavanja od skoro 95 odsto.

“Da podsetim da smo u periodu od 2008. do 2012. imali 12 mrtvih u eksplozijama na ulicama, a više od 30 povređenih. U periodu nakon toga ni približno toliko. Kada bi to uporedili sa njihovim periodom, onda može da se kaže da je Beograd u to vreme ličio na Bejrut”, izjavio je ministar.

Kako je naveo, podaci danas jasno dokazuju da je Srbija bezbednija i da je napravila iskorak u borbi protiv kriminala.

“Za razliku od vremena kriminalizovanog režima Tadića i Đilasa, koji su brinuli samo o sticanju miliona evra, kao i političkog profita, kada su kriminalci mogli da nose značke i policijske i drugih službi bezbednosti i budu ugledni investitori, danas policija može da radi svoj posao. Danas se u Srbiji za razliku od Tadićevog i Đilasovog vremena, kada su organizovane kriminalne grupe vedrile i oblačile Srbijom, nijedan kriminalac ne oseća lagodno, a kriminalne grupe beže glavom bez obzira”, navodi se u njegovoj izjavi.

Podsetio je i na velike zaplene narkotika i zaključio da je uveren da će ljudi iz policije brzo i efikasno razrešiti ovo i druga krivična dela koja su u poslednje vreme uznemirila javnost.

Izvor: 021
Foto: PIxabay