Početna Crna hronika Stefanović: Smanjen broj kriminalnih dela u Vojvodini

Stefanović: Smanjen broj kriminalnih dela u Vojvodini

0

MILORAD VELJOVIC, NEBOJSA STEFANOVIC, ISTVAN PASTOR

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas da je ukupan broj kriminalnih dela u Vojvodini od maja do novembra prošle godine smanjen za 8,9 odsto u odnosu na isti period 2013. godine.

Stefanović je u Novom Sadu na sednici Saveta Skupštine Vojvodine za bezbednost precizirao da je u tom periodu broj kriminalnih dela sa 36.609 smanjen na 33.366.

“Ukupan broj kriminalnih dela počinjenih na teritoriji Vojvodine čini 32,5 odsto od ukupnog broja tih dela počinjenih u Srbiji”, rekao je Stefanović predstavljajući izveštaj MUP o stanju bezbednosti u Vojvodini za 2014. godinu.

Najbrojniji su imovinski delikti koji čine 73,4 odsto svih kriminalnih dela, ali je zabeleženo njihovo smanjenje u odnosu na 2013. za oko 17 procenata.

Policija je od maja do novembra 2014. godine oduzela 460 komada oružja, a kako je kazao Stefanović, najveća pretnja je od ilegalnog oružja koje je u posedu građana, jer je 93 odsto krivičnih dela počinjeno upravo sa tim oružjem.

U tom periodu počinjeno je 1.102 krvna delikata na teritoriji Vojvodine, što je za pet odsto manje nego u 2013. godini, dodao je ministar policije.

Najveće povećanje u oblasti kriminala beleže seksualni delikti čiji broj je sa 17 povećan na 29, a povećanje je zabeleženo i u oblasti nasilja u porodici i ono iznosi 15 procenata, naglasio je Stefanović, dodajući da je povećanom broju prijava te vrste nasilja doprinela pojačana aktivnost policije.

“MUP koristi sve svoje kapacitete da na celoj teritoji Srbije a samim tim i Vojvodine, intezivira napore za obezbeđivanje stabilnog ambijenta kako bi se povećao osećaj opšte sigurnosti građana”, rekao je on.

Stefanović je naložio načelniku novosadske policije Siniši Radakoviću da sutra pošalje jedno policijsko odeljenje na Novo naselje, deo Novog Sada u kojem nema policijske stanice a u kojem je najveća stopa kriminaliteta.

“Načelniče, jedno odeljenje policije opšte nadležnosti da se uputi od sutra na Novo naselje”, rekao je Stefanović Radakoviću.

On je na taj način odgovorio na apel člana Pokrajinskog saveta za bezbednost Aleksandra Grmuše iz Demokratske stranke, koji je rekao da se o otvaranju policijske stanice na Novom naselju daju različita obećanja iz Vlade Srbije u poslednjih sedam-osam godina.

Načelnik novosadske policije Siniša Radaković rekao je da je situacija na Novom naselju bolja otkako u poslednjih godinu dana svakodnevno tim delom grada patroliraju mešovite patrole policije i žandarmerije.

On je dodao da treba uložiti oko 100.000 evra za prostor koji je od ranije namenjen za policijsku stanicu na Novom naselju, a u kojem je trenutno smeštena pogranična policija.

Sednicu pokrajinskog saveta za bezbednosti otvorio je predsednik tog tela i Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je rekao da sednici prisustvuje devet od 16 članova.

Pastor je tokom sednice ocenio da u policiji u Srbiji nema dovoljno pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica.

“Procentualno učešće pripadnika nacionalnih zajednica u policiji treba da bude bolje nego što je sada, mada znam da se na tome radi”, rekao je Pastor.

On je rekao da zabrinjava i činjenica da je popunjenost sistematizovanih radnih mesta u policiji izuzetno niska, i naveo primer Subotice, koja je u tom pogledu znatno ispod republičkog proseka.

“To je zabrinjavajuće, naročito zbog specifičnosti tog prostora”, rekao je Pastor.

Članica Pokrajinskog saveta za bezbednost, pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević kritikovala je činjenicu da je svega oko tri odsto žena na rukovodećim pozicijama u policiji.

Izvor: rtv.rs, tanjug
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap