Početna Crna hronika Sud poništio i drugu suspenziju apsolventa Pravnog fakulteta u Novom Sadu

Sud poništio i drugu suspenziju apsolventa Pravnog fakulteta u Novom Sadu

0

Odeljenje Upravnog suda u Novom Sadu ukinulo je i drugu disciplinsku kaznu, kojom je student novosadskog Pravnog fakulteta Stefan Karanović suspendovan na 36 meseci sa studija u toj ustanovi.

Prijavu protiv Karanovića su potpisala 44 profesora i asistenta Pravnog fakulteta, a Upravni sud je predmet vratio Pravnom fakultetu na ponovno odlučivanje.

Pravni fakultet je obavezan da Karanoviću nadoknadi i troškove upravnog spora, navodi se u presudi u koju je Beta imala uvid.

“Činjenica da je prema oceni suda, ne samo nezakonit akt dekana i komisije, već i neuredna prijava, koju su potpisala 44 profesora i asistenta Pravnog fakulteta, a ne može se objasniti drugačije sem teškom zloupotrebom službene dužnosti i samovlašćem, koji su udar na osnovne vrednosti koje garantuje domaće i međunarodno pravo”, rekao je Karanović.

Dodao je da je spreman da prihvati “javno izvinjenje” od onih koji su potpisali prijavu protiv njega, ali je dodao da se ne radi samo o ličnom nivou.

“Tužilaštvo i policija moraju da se uključe hitno, jer je takvo postupanje pretnja po svakog građanina, studenta, roditelja i kalja ugled svakog od nas”, kazao je Karanović.

On je najavio da će tražiti naknadu štete od 150.000 evra.

Stefan Karanović je suspendovan i izbačen sa fakulteta na 36 meseci, a fakultet je u više navrata odbio da mu izda potvrdu o položenim ispitima.

Karanović je zbog toga upisao Pravni fakultet u Bosni i Hercegovini, gde je morao da započne studije od početka.

Karanović je ranije naveo da ga je Pravni fakultet suspendovao zbog sumnje da je on pisao tekstove koji su doveli taj fakultet u vezi sa kriminalom, a da su potom doneli i odluku da mu ne izdaju uverenje i ispisnicu.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko krajem prošle godine u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, tražila je da pomogne suspendovanom Karanoviću da dobije ispisnicu i uverenje o ispitima koje je položio i ocenila da je ponašanje fakulteta “neprimereno”.

Isto pismo Sonja Biserko je uputila i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću.

Izvor: N1
Priredila: M. Ćirić
Foto: Pixabay