Početna Crna hronika Suđenje novosadskom investitoru nastavlja se u oktobru

Suđenje novosadskom investitoru nastavlja se u oktobru

0

Glavni pretres protiv investitora Save Babića iz Novog Sada, optuženog da je oštetio više desetina kupaca stanova i placeva, uz duple prodaje na sedam lokacija u gradu, ponovo je održan u Višem sudu u Novom Sadu.

Babić se tereti za prevare i zloupotrebe, ali pred novim većem, gde će dopuniti svoju odbranu.

Naredni pretresi zakazani su za 21, 22. i 23. oktobar, s tim da će tužilaštvo naknadno odlučiti koje će svedoke predložiti za ponovno saslušanje. Bivši predsednik krivičnog veća u ovom dugogodišnjem slučaju otišao je na novu funkciju, dok je ranije najavljeno preciziranje veoma obimne optužnice, pre svega nakon dopunskog nalaza sudskog veštaka ekonomske struke.

Slučaj od pre osam godina došao je do neke vrste novog početka, odnosno preseka stanja, pred novom predsednicom veća, sudijom Natašom Vojnović. Postupak je započet još u tadašnjem Opštinskom sudu, da bi potom bio preseljen u Viši sud, te usput promenio više sudskih veća.

Optuženi se brani sa slobode od 2013. godine, kad je pušten iz pritvora.

Jedna od oštećenih je na prethodnim pretresima ispričala da su ona, njena sestra i dva brata ostali bez četiri stana od po 60 kvadrata i da živi kao podstanar, a još je i nezaposlena.

“Ti stanovi su izgrađeni, ali su ih drugi dobili. Prodavani su višestruko i po četiri i pet puta. Mi smo tu trebali da ih dobijemo na osnovu parcela koje smo tamo imali. Novac koje je prelazio tu vrednost smo dobili”, kazala je ona. Okrivljeni je na ovo rekao da je taj posao predao drugom investitoru, da bi se rešio problema, ali da ovaj nije obavio dogovoreno.

Nekoliko puta je zastupnica optužnice Aleksandra Lučić Pfajfer tražila dokaze, dokumenta, ugovore, ali okrivljeni je na to u više navrata rekao da nije očekivao da će mu trebati baš ta dokumentacija, pa je od suda dobio određeno vreme da je dostavi, ali uz njenu opasku da je uz njegovo čitanje optužnice mogao pretpostaviti šta će mu trebati u sudnici.

Izvor: Dnevnik
Priredila: M. Ćirić
Foto: Pixabay