Početna Crna hronika Sve više žena među provalnicima u Novom Sadu

Sve više žena među provalnicima u Novom Sadu

provalnik

U poslednje vreme sve je više žena među provalnicima u Novom Sadu. Kako kaže v. d. šefa grupe u novosadskoj Policijskoj upravi za rasvetljavanje teških krađa Simo Jarčević, u pitanju su osobe različite starosti, od onih koje su tek postale punoletne do starijih od 40 godina.

“Urednog su i neupadljivog su izgleda, pristojno i lepo obučene, dok pri susretu ni po čemu nisu sumnjive”, priča Jarčević za “Dnevnik”.

Stanovi u Novom Sadu i okolini najčešće se provaljuju u prepodnevnim časovima dok su ljudi na poslu, obično radnim danima od 8:30 do 11:30 sati, a kradljivci operišu u svim delovima grada. Međutim, neretko to čine u starijim zgradama na Limanima, Grbavici i u centru.

Takođe, primetno je da su kuće su na meti provalnika mahom s prvim sumrakom, a poslovne prostorije u toku noći, često između dva i četiri sata. Inače, nema više sezona obijanja, bez obzira na to da li su godišnji odmori u toku. Nije rekost da izgrednici dolaze iz drugih gradova, Beograda, Šapca, Rume, Subotice, ali i iz komšijskih država. Odmah posle obavljenog posla – a neretko oni obijaju tri stana u danu pa i više – odlaze u svoja boravišta.

Jarčević za “Dnevnik” objašnjava da najčešće u ta dela ulaze dve ili više osoba, od kojih jedna čuva stražu. Uobičajeni sistem rada je da zvone na vratima stana iz kojeg se niko nije javio dok su prethodno pozivali preko interfona u ulazu. Ukoliko im neko ipak otvori vrata izabranog stana za koji su mislili da je bez ukućana, predstave se da su iz neke organizacije ili jednostavno traže nekog s drugačijim prezimenom, nadajući se da će im stanar poverovati i reći da su pogrešili, da bi oni uz izvinjenje otišli.

U velikoj većini slučajeva iz stana uzimaju samo novac i zlato i eventualno neki mali predmet koji im je zapao za oko, odnosno ono što se može staviti u džep ili tašnicu. Ipak, dešava se ponekad da ponesu kao plen pištolj ili laptop.

“Zanimljivo je da je većina pokradenih držala novac sakriven u spavaćoj sobi, ispod posteljine ili peškira, pod dušekom ili u noćnom stočiću u knjizi pa ne čudi to što kradljivci, čim uđu u stan ili kuću, hrle u spavaću sobu”, navodi Jarčević.

On ističe da su posebno pogodne za provalnike kuće u neosvetljenim delovima Novog Sada, gde ima širokih placeva i nedovršenih objekata, bez gustog komšiluka. Na primer, nađu se na meti one prema Veterniku, u delu Adamovićevog naselja ili Telepa prema Adicama.

Provalnici su obično povratnici u delima koja čine. Često nemaju ni završenu osnovnu školu, ali su vrlo snalažljivi i rečiti kad treba da se vade iz “čupave” situacije. Granica njihove starosti kad ulaze u tu vrstu kriminala pomera se naniže. Novac najčešće troše na nabavke za svakodnevni život, kafanska druženja i kocku, ali karakteristično za profesionalce je da nisu narkomanski zavisnici niti alkoholičari.

Autor: Dnevnik