Početna Crna hronika Šverc duvana “cveta” u Novom Sadu i drugim gradovima Vojvodine

Šverc duvana “cveta” u Novom Sadu i drugim gradovima Vojvodine

ThinkstockPhotos-Sverc duvana

Samo u Novom Sadu prošle godine zaplenjeno je 2.221 kilogram, a ove čak 4.025 kilograma duvana.

Policija je početkom decembra u Sremskoj Mitrovici i Šidu prilikom pretresa kuće zaplenila oko 1.500 kilograma duvana u listu, 300 kilograma rezanog duvana, dve mašine za sečenje duvana i digitalnu vagu. Vrednost zaplenjenog duvana procenjuje se na oko milion dinara.

U okolini Stare Pazove i Pećinaca je na sedam lokacija nađeno i zaplenjeno oko 17 tona duvana, pretežno u listu, a policija je u Senti uhapsila četvoricu koji se terete da su u martu posredstvom preduzeća iz Bačke Palanke neovlašćeno prodali oko 13.702 kilograma duvana u listu.

Saša Pribićević iz Udruženja za borbu protiv prevara kaže da je distribucija nelegalnog duvana posledica krize, nemaštine i poskupljenja cigareta.

Mnogi kupuju na pijacama duvan koji ima primamljivu zlatnu boju. Nažalost, ta boja je posledica tretiranja amonijakom, ponekad i osam puta. Posledice se ne vide jer pesticidi ne ubijaju odmah – kaže za “Blic” Saša Pribićević.

Rukovodilac grupe u Odseku za suzbijanje privrednog kriminala u novosadskoj policiji Aleksandar Janjić kaže da najviše duvana ima u Sremu i Mačvi.

Tamo ima dosta plantaža na kojima se uzgaja duvan. Iz tih krajeva se dalje distribuira po ostalim gradovima, a sve češće u privatnim kućama i stanovima, kako u Novom Sadu tako i u okolnim mestima, pronalazimo sušare i mašine za rezanje duvana – objašnjava Janjić za ovaj list.

Proizvođači i šverceri rezanog duvana premestili su celokupan biznis u iznajmljene kuće ili podrume vikendica, do kojih se dolazi samo po preporuci.

Izvor: Blic.rs
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos