Početna Crna hronika Troje medicinara napadnuto u KCV za nedelju dana

Troje medicinara napadnuto u KCV za nedelju dana

0

Tri člana medicinskog osoblja Kliničkog centra Vojvodine napadnuta su tokom prošle nedelje.

Kako 021.rs nezvanično saznaje u novosadskoj policiji, prijavljena su im tri napada, od toga jedan verbalni.

Prvi nemili događaj prijavljen je u ponedeljak, 7. oktobra, kada je verbalno napadnut lekar u Urgentnom centru. Pacijent je u jednom momentu postao agresivan i uputio pretnje smrću lekaru i njegovoj porodici.

Fizički napad se dogodio četiri dana kasnije, 11. oktobra. Četrdesetogodišnji pacijent Kliničkog centra Vojvodine nasrnuo je na medicinskog tehničara, tvrdeći kako ga je tehničar prethodno verbalno napao i pocepao mu majicu. On je udario medicinskog tehničara pesnicom u predelu lica, nakon čega je ovaj zbrinut. Kako je rečeno za 021.rs, protiv pacijenta je podneta prekršajna prijava i on je prekršajno kažnjen.

Istog dana dogodio se još jedan incident, ovog puta na Klinici za psihijatriju. Meta napada je bila medicinska sestra, koja je zadobila povrede po telu i licu stalkom za infuziju. U ovom slučaju nije podneta krivična prijava, s ozbirom na to da je reč o psihijatrijskom bolesniku.

Kako je za Blic rekla v.d. direktor Kliničkog centra Vojvodine prof. dr Edite Stokić, KCV će i u ovim slučajevima preduzeti sve zakonom predviđene mere, kako se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali.

“Zdravstveni radnici svakodnevno obavljaju najhumaniji i najodgovorniji posao i nezamislivo je, i u potpunosti nedopustivo, da se osećaju ugroženi na svom radnom mestu. Najoštrije osuđujemo svaki vid nasilja, a naročito onaj koji proističe iz procesa zbrinjavanja pacijenata i pružanja usluge lečenja. Jer, najveća vrednost Kliničkog centra Vojvodine jesu ljudi – i oni koji su kod nas zaposleni i oni koji nam se obraćaju za pomoć”, kazala je Stokić.

Izvor: 021
Foto: Pixabay