Početna Crna hronika U akciji “Gnev” hapšenja u Novom Sadu i Nišu zbog zelenašenja i...

U akciji “Gnev” hapšenja u Novom Sadu i Nišu zbog zelenašenja i nedozvoljene trgovine

0

Sedam osoba uhapšeno je zbog zelenaštva, pranja novca i nedozvoljene trgovine.

Ove osobe osumnjičene su da su ovim radnjama protivpravno prisvojile 184.738.455 dinara.

Ovo je urađeno po nalogu posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije Viših javnih tužilaštava u Novom Sadu i Nišu.

Zbog pranja novca uhapšeni su S.Ć. (44), Z. B. (50), D. B. (32), V.B. (29), R.D. (68), M. D. (37), N. G. (54), dok se za jednom osobom traga.

S.Ć. i N. G. se terete i za zelenaštvo, a Z. B. i za nedozvoljenu trgovinu.

Takođe, podnete su dve dopune krivičnih prijava protiv S.N. (63) i V.D. (40) koji se nalaze u pritvoru, a zbog pranja novca.

Osumnjičeni se terete da su se u dužem vremenskom periodu neovlašćeno bavili trgovinom polovnih putničkih, teretnih i plovnih vozila i opreme, kao i da su građanima pozajmljivali novac uz visoku kamatu, a da bi bili sigurni da će im se novac vratiti, kao zalog od njih su uzimali nepokretnosti.

Oni su potom, kako se sumnja, sačinjavali ugovore o zajmu, kao i priznanice koje su overavali kod odabranih javnih beležnika i advokata, da bi kasnije u slučaju nevraćanja zajmova, overena dokumenta upotrebljavali u različitim postupcima kako bi postali vlasnici založenih nepokretnosti.

Na taj način, kako se sumnja, stekli su veliki broj nepokretnosti, a na osnovu lažnih kupoprodajnih ugovora sa oštećenima postali su vlasnici stanova i kuća.

Osumnjičeni su novac stečen naplatom visokih kamata, kao i raspolaganjem preuzetih nepokretnosti, plasirali kroz nove zajmove, ali i kroz različite vidove investiranja i stekli protivpravnu imovinsku korist više od 184.738.455 dinara.

Pretresom stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni privremeno je oduzeta imovina u vrednosti od oko 970.000 evra, od tog iznosa novac od oko 5.268.000 dinara, kao i pokretna imovina: 29 automobila, dva kvada, skuter, čamac sa kabinom, vanbrodski motor i nakit, čija se vrednost procenjuje na oko 111.420.000 dinara.

Na osnovu naredbi nadležnih tužilaštava, osumnjičenima je zabranjeno raspolaganje novčanim sredstvima, nepokretnostima i pokretnom imovinom u ukupnoj vrednosti od oko 972.000‬‬ evra.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnim tužilaštvima.

U saopštenju MUP-a nije navedeno odakle su uhapšeni.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay