Početna Danas u gradu Gori deponija u Temerinu, stanovnici se guše u dimu i smradu

Gori deponija u Temerinu, stanovnici se guše u dimu i smradu

0

Velika nesanitarna deponija između Temerina i Siriga sinoć se zapalila i još gori.

Nesnosan smrad spaljenog otpada širi se okolinom, a dominira smrad spaljenih životinjskih leševa.

I dok nadležni tvrde da je u pitanju požar usled sinoćnjeg kratkog nevremena, najbliži stanovnici naselja kažu da je to laž.

Ekipa 021.rs prišla je deponiji i zabeležila da se, u toku aktivnog požara, otpad i dalje istovaruje na deponiju, kao da se ništa ne dešava.

Vatrogasna ekipa izašla je na teren sinoć i nije uspela da priđe terenu dovoljno da bi efikasno lokalizovala požar. Ekipa 021.rs pokušala je da stupi u kontakt s nadležnima u JKP “Temerin”, ali se niko nije javio na telefone.

Direktor JKP “Temerin” Željko Džakula izjavio je za lokalni Temerin info da se deponija upalila usled jakog nevremena, vetra i grmljavine.

“Odmah su izašle vatrogasne ekipe i naši ljudi, ali izuzetno se plamen brzo širio i nije se mogao požar sanirati za kratak vremenski rok. Ekipe su i jutros izašle na teren, vatra se u neku ruku smanjila, ali pošto je velika površina i ima dosta zapaljivog materijala, u ovom trenutku nije moguće da ekipe priđu. Mašine su na terenu i mislim da ćemo u narednih nekoliko dana, dva do tri, mislimo da ćemo moći da obuzdamo to tinjanje. Vodom se ne može sanirati koliko sa zemljom, a za zemlju su potrebne mašije”, naveo je Džakula.

Nekoliko stotina metara od deponije živi porodica Gaković. Robert i Nikolina Gaković, koji imaju dvoje male dece, kažu da ovo uopšte nije retka situacija i dovode u pitanje uzrok požara kog se drže nadležni. Kako kažu, sumnjaju da rukovodioci deponije samostalno izazivaju požar kako bi spalili otpad, kog je na deponiji previše.

“Ovo je situacija koja se dešava svaka tri meseca, a naročito je izraženo leti. Pale deponiju jer ima previše smeća i tako ‘rešavaju’ problem. Mi smo ih tužili još 2017. godine zbog štete kojoj smo mi direktno ovde izloženi, a taj predmet na sudu još uvek nije rešen. I nikada zapravo ne ugase požar – puste da se samo smiri. Policija kaže da to nije njihov problem i ne izlaze na teren, a prošle godine je izgovor nadležnih za negašenje bio da je voda skupa. Sve nam smrdi, nama je propalo sada 100 kilograma mesa deca nam udišu ovo, sav veš nam smrdi i tako stalno”, pričaju Robert i Nikoleta. Oni očekuju da će deponija goreti još neko vreme, te da nikako neće biti ugašena za par dana.

“Nikakav udar groma se nije desio. Vatrogasci su sinoć obijali katanac da bi otvorili rampu i ušli, niko tamo od zaposlenih nije bio. Ja sam prvi zvao vatrogasce i tako su saznali za ovo. Neverovatno je koliko nas ugrožavaju, a mi ih plaćamo”, priča Robert.

Nisu iznenađeni ni članovi Ekološke inicijative Temerin. Aktivista Milenko Karlica, koji godinama ukazuje na ekološke probleme u Temerinu, smatra da su nadležni u JKp “Temerin” vrsni manipulatori.

“Uvek imaju neko opravdanje. Ovakve akcidentne situacije se nikada ne bi smele dešavati”, navodi Karlica.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay