Početna Crna hronika U akciji “Školarac” 57 zaplena opojnih droga

U akciji “Školarac” 57 zaplena opojnih droga

policija_1425929077_670x0

Broj počinjenih krivičnih dela u novosadskim osnovnim i srednjim školama tokom školske 2015/2016. godine, kao i u njihovom okruženju, smanjen je sedam i po odsto, što je osamnaest dela manje nego u školskoj 2014/2015. godini.

Protekle školske godine, u okviru operativne akcije “Školarac”, bilo je 57 slučajeva zaplene opojnih droga kod isto toliko osoba. Pronađeno je 76 grama heroina, 493 grama marihuane, kao i 293 komada različitih opojnih tableta. S druge strane, nije pronađeno nijedno vatreno oružje u školama i u njihovoj okolini, a provereno je ukupno 7.200 osoba.

Dejan Drobnjak iz Policijske uprave Novi Sad, kaže da je subjektivni osećaj bezbednosti kod novosadskih učenika daleko viši nego što je bio ranije, podsetivši na teško krivično delo vršnjačkog nasilja koje se desilo u martu u OŠ “Branko Radičević”.

– Taj slučaj poremetio je dobar osećaj bezbedosti kod dece. Ipak, uspeli smo da procesuramo počinioce i pokazali smo da nijedno krivično delo ne ostaje nerasvetljeno – rekao je Drobnjak.

Što se tiče preventivnih aktivnosti, kroz 597 predavanja u okviru projekta “Bezbedno detinjstvo – razvoj bezbednosne kulture mladih” obuhvaćeno je više od 13.000 učenika petih razreda, a prevencija i akcija “Školarac” će biti nastavljene i u ovoj školskoj godini.

Izvor: Dnevnik