Početna Crna hronika U Novom Sadu se dnevno počini pet ozbiljnijih krađa

U Novom Sadu se dnevno počini pet ozbiljnijih krađa

0

Za prva četiri meseca ove godine, ali i lane, na području Novog Sada počinjeno je, u proseku, oko pet krađa dnevno. Tim delima se obično bave slabo situirane osobe, bez dovoljno novca za osnovne potrepštine. Oni cirkulišu po ulicama i atarima, i gde god opaze nešto zgodno za njih, a da se može poneti, dolaze po to i uzimaju, piše “Dnevnik”. Odnose ono što mogu poneti i prodati. Vrsta transporta im određuje plen. Ako imaju tricikl, onda kradu manje količine, a ako je u pitanju karavan, apetiti su veći.

Po broju počinjenih dela može se zaključiti kad je cena sekundarnih sirovina, gvožđa, bakra, otišla gore. Pre nekoliko dana su na Temerinskom putu ukradena iz ograđenog dvorišta tri ili četiri (prazna) prohromska bureta za pivo, iako ih je bilo mnogo više. To je policija odmah rasvetlila. Šteta možda i nije prevelika, ali ako se lopovi pomame, posete postaju češće.

“Policijska ispostava Klisa pokriva najveću teritoriju na području grada”, kaže za “Dnevnik” zamenik komandira te ispostave Dejan Miljaković. “U poslednje vreme uglavnom su na meti kradljivaca bicikli i sekundarne sirovine s otvorenih prostora na kojima nije nešto ograđeno i gde kapije nisu zaključane. Na našem području su, između ostalog, izrazito posećena Najlon pijaca i vangradska naselja. U Čeneju, na primer, nema krađa u poslednje vreme, ali ponekad kradljivci svrate na salaše i u izdvojene kuće van naselja u kojima ljudi borave povremeno. Odatle, najčešće noću, prisvajaju predmete koji bi brzo mogli da se prodaju po povoljnoj ceni, na primer alat, kosačice, cevi, aluminijum… Bio je ranije slučaj da su odneli kapiju, ali to smo rasvetlili. Inače, tamošnji vlasnici ne ostavljaju u kućama vrednije stvari, kao na primer nakit, novac…”

Sagovornik novosadskog lista dodaje da su nedavno rasvetlili slučaj krađa akumulatora iz kamiona uz više obijanja vozila koje su odradili otac i maloletni sin koji je odbegao iz Kazneno-popravnog zavoda u Kruševcu. Oni su došli iz istočne Srbije u Novi Sad, gde imaju rodbinu, bili su malo kod njih i ponadali se da će se u većem gradu ovajditi. Krali su akumulatore i kasetofone i prodavali ih na Najlon pijaci. Ovi lopovi su koristili “opel kadet suza”, model koji je iz nekih nepoznatih razloga popularan kod lopova.

Autor: Dnevnik
Foto: Pixabay