Početna Crna hronika U ponedeljak izricanje presude za ubistvo žene i bebe u Veterniku

U ponedeljak izricanje presude za ubistvo žene i bebe u Veterniku

Presuda za dvostruko ubistvo u Veterniku, za koje optuženom Arpadu Sabu preti 40 godina zatvora, biće izrečena u ponedeljak, 2. jula, u Višem sudu u Novom Sadu. Prethodno će obe strane u sudskom postupku izneti završne reči.

Ovaj sudski proces javnost prati već godinu dana. Sabo se tereti za ubistvo supruge Slavice i njihove četvoromesečne bebe Nikoline avgusta 2016. godine. Ubistvo supruge je priznao, dok negira da je ubio bebu, tvrdeći da ju je, pri dolasku u stan, nakon što ga je supruga u panici pozvala, zatekao bez života.

Veći deo procesa, Sabo se branio ćutanjem, a u svoju odbranu rekao je da je ubistvo počinio u afektu – supruga ga je omalovažavala i psovala, što je u njemu izvazvalo nekontrolisani bes.

Sudija Tamara Radović vodila je postupak skoro do kraja, ali je slučaj dobio novog sudiju zbog preraspodele dužnosti u sudu. Sudija Borivoje Pap preuzeo je slučaj i juče nastavio glavni pretres.

Veštačenje je utvrdilo da na dršci noža kojim je počinjeno ubistvo nije bilo DNK tragova, dok su na sečivu noža pronađeni tragovi krvi žene i bebe. Odbrana optuženog tražila je dopunsko veštačenje njegovog psihičkog stanja, u nameri da dokaže da je on bio u jakom afektu i da nije bio svestan težine krivičnog dela.

Međutim, kako je predočeno na poslednjem ročištu, dopunsko veštačenje koje su radili stručnjaci Kliničkog centra Vojvodine pokazalo je da je Sabo bio u afektu, ali da to nije bilo dovoljno da bi mu se smanjila sposobnost shvatanja postupka i suženje svesti do bitnog stepena. Takođe, veštak, psiholog Vladimir Knežević rekao je da je Sabo imao kontradiktorne izjave u svojoj komunikaciji prilikom veštačenja, te da postoje “dve verzije događaja”. Različitost njegovih izjava u par navrata, psiholog je objasnio izabranim načinom odbrane i voljnim iznošenjem činjenica, a ne psihičkim oboljenjem.

Odbrana optuženog tokom postupka zatražila je pomoć stručnog savetnika. Međutim, odbrana i savetnik nisu mogli da usaglase mišljenja, te je zatražena i njegova smena i zamena stručnjakom iz suda iz Beograda ili Niša. Ovaj zahtev odbrane sudsko veće je odbilo.

Odbrana optuženog zatražila je još jedno dopunsko veštačenje – ali ovog puta sa posmatranjem u specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, sa analizom njegovog deliktnog ponašanja, koje odbrana smatra da postoji. Ovaj dokazni predlog veće sudija je odbilo, kao i žalbu odbrane na veštačenje koje su radili psiholozi KCV, za koje smatraju da nije urađeno valjano jer su, kako kažu, veštaci prekoračili svoje nadležnosti. Naime, odbrana smatra da su psiholozi komentarisali i analizirali odbranu koju je Arpad Sabo izneo, umesto da se samo bave njegovim psihičkim stanjem.

Telo Slavice i bebe pronašao je stanodavac. Osumnjičeni je uhapšen dan nakon ubistva, dok se krio u Bačkoj Palanci.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay