Početna Gradske teme Štab za vanredne situacije: U Novom Sadu palo 116 litara kiše po...

Štab za vanredne situacije: U Novom Sadu palo 116 litara kiše po metru kvadratnom

U petak popodne je u Novom Sadu palo 116 litara kiše po metru kvadratnom, kažu u Štabu za vanredne situacije.

Štab je u subotu prepodne održao sednicu, kojom je predsedavao zamenik gradonačelnika Srđan Kružević, na kojoj je konstatovano “da je Grad Novi Sad u toku jučerašnjeg dana i tokom noći adekvatno odgovorio kako ljudstvom, tako i mehanizacijom javnih, javno-komunalnih preduzeća i ustanova i drugih privrednih subjekata uključenih u sistem odbrane od poplava”.

– Na sednici je rečeno da Novi Sad ima dovoljno neophodne opreme za odbranu od unutrašnjih voda i da su bujični potoci pročišćeni ulaganjem velikih sredstava iz budžeta grada u prethodnom periodu, što je urodilo plodom i nisu konstatovane poplave na sremskoj strani grada što je ranije bio slučaj – navedeno je u saopštenju posle sastanka.

Apelovano je na građane da ne odlažu otpad u potocima i odvodnim kanalima, jer na taj način ugrožavaju javni sistem odbrane od voda.

Gradskoj upravi za inspekcijske poslove naloženo je da obilazi delove grada koji su bili najviše pogođeni, “Ciklonizaciji” da tamo hitno obavi dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju kada se za to steknu uslovi, a svim javno-komunalnim preduzećima naloženo je da se otklone posledice sa svih površina u gradu pogođenih obilnim padavinama.

Kako su rekli predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda, palo je prosečno 116,2 litra kiše po kvadratnom metru, što je najbliža izmerena vrednost onoj iz maja 2015. godine kada je palo čak 122 l/m2.

Podsećamo da su zbog jakog pljuska brojne ulice bile pod vodom, a najkritičnije je bilo u Futoškoj, Temerinskoj, Partizanskoj i Kisačkoj ulici, kao i na Bulevaru Evrope. Velike količine vode bile su na Detelinari i Novom naselju, kao i na Limanu. Teška situacija bila je i u Futogu.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay