Početna Gradske teme “Exit” pokreće projekat kulturne saradnje Srbije i Mađarske

“Exit” pokreće projekat kulturne saradnje Srbije i Mađarske

“Exit fondacija” i Nacionalni park baštine “ONTE” u Opustaseru, u Mađarskoj, juče su u prostorijama “Exita” najavili saradnju na zajedničkom projektu “Savremena i tradicionalna kulturno turistička ruta” (CULHUSRBTOUR), u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, koji za cilj ima razvoj nove turističke trase i uspostavljanje nove prekogranične veze.

“Exit” na ovaj način nastavlja misiju širenja zajedništva, dobrosusedskih odnosa i razvoja kreativnih industrija u regionu. “Exit fondacija” i “ONTE” će u narednih 18 meseci organizovati četiri turistička događaja, koji uključuju muziku, vizuelnu umetnost, slikarstvo i fotografiju, zajedničke umetničke sastanke, radionice i studijska putovanja u obe partnerske zemlje, namenjena pre svega mladima.

– EXIT od svog osnivanja uspešno radi na misiji povezivanja ljudi, država i kultura u regionu i svetu, pre svega kroz razvoj turizma, savremene kulture i kreativnih industrija. Nakon ključnog doprinosa tima “Exit fondacije” osvajanju titula Evropske prestonice kulture 2021 i Omladinske prestonice Evrope 2019 za grad Novi Sad, ovaj EU projekat u saradnji sa partnerima iz Mađarske je još jedan uspešan korak u tom pravcu – izjavio je predsednik Upravnog odbora “Exit fondacije” Ivan Petrović i dodao da će fondacija pružiti pomoć kolegama u Mađarskoj u vidu obuke za organizaciju događaja, dok će “ONTE” “Exit” festivalu doprineti svojim iskustvom iz oblasti promovisanja istorije i kulturne baštine.

Nacionalni park baštine “ONTE” u Opustaseru postoji od 1970. godine, a napravljen je na mestu gde su se još od XIX veka odvijali važni događaji za Mađarsku.

– Savremena umetnost je takođe dobila svoje mesto u našim programskim sadržajima, jer će sve što je sadašnjost jednog dana biti istorija. Ja sam veliki ljubitelj festivala i veoma mi je drago što mogu da učestvujem u festivalskom životu zahvaljujući mojim prijateljima iz Novog Sada – izjavio je generalni direktor Nacionalnog parka baštine “ONTE” Peter Kertes.

“CULHUSRBTOUR” se realizuje o okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, inicijative finansijskog okvira Evropske unije za period 2014 – 2020. godine, u sklopu Instrumenta za pretpristupnu pomoć.

– Između Mađarske i Srbije će preko IPA projekata biti ugovoreno ukupno 67 projekata, a jedan od njih je saradnja “Exit fondacije” i Nacionalnog parka baštine “ONTE”. Trudimo se da podržimo dobre ideje i da usmerimo sredstva u pravcu onih projekata koji će promeniti naše okruženje – rekao je menadžer programa IPA fonda Dejan Vujinović.

Turistički razvoj u prekograničnom regionu će direktno dovesti do ekonomskog razvoja i mogućnosti stvaranja radnih mesta, a od ovog projekta će korist imati mladi, turisti, umetnici iz graničnog područja, predstavnici turističkih i kreativnih industrija, lokalne zajednice, osobe sa invaliditetom i lokalno stanovništvo. Oni će, zahvaljujući “CULHUSRBTOUR” projektu, uživati u boljoj povezanosti, stvarajući osnovu za kvalitetniju saradnju u drugim oblastima.

Izvor: RTV
Foto: exitfest.org