Početna Crna hronika Ubica devojke na Grbavici osuđen na doživotni zatvor

Ubica devojke na Grbavici osuđen na doživotni zatvor

0

Dejan Dabović (31) iz Herceg Novog, koji je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor, podneo je molbu da odsluži kaznu u Crnoj Gori, kao državljanin ove države.

Kako je za Dnevnik potvrdila sudija Višeg suda u Novom Sadu Ivana Josifović, koja je predsedavala sudskim većem koje je donelo presudu doživotnog zatvora Daboviću, on je 23. septembra prošle godine podneo molbu za prebačaj, odnosno transfer da izvršava kaznu zatvora u Crnoj Gori, koju je veće novosadskog suda odbilo 5. oktobra.

Taj predmet se po žalbi sada nalazi u Apelacionom sudu u Novom Sadu, potvrdio je advokat odbrane Bojan Mirković.

“Odbrana smatra da postoje svi zakonski uslovi za njegov premeštaj u Crnu Goru, povodom čega je u toku postupak pred Apelacionim sudom u Novom Sadu i čeka se krajnja odluka”, kaže advokat Bojan Mirković.

Okrivljeni Dejan Dabović je, kako Dnevnik saznaje, u oktobru prošle godine podneo Vrhovnom kasacionom sudu vanredni pravni lek, zahtev za zaštitu zakonitosti, koji je odbijen i time je potvrđena pravosnažna presuda Višeg i Apelacionog suda u Novom Sadu.

Sudsko veće donelo je presudu 24. marta prošle godine kojom je Dabović oglašen krivim za teško ubistvo iz bezobzirne osvete bivše devojke Dušanke Jocović (25) 26. decembra 2019. godine. On je okrivljen i za razbojništvo u kladionici, koje je bilo dan pre ubistva.

Potom je Apelacioni sud potvrdio najtežu kaznu predviđenu Krivičnim zakonikom Srbije, te je prvostepena odluka postala pravnosnažna 5. jula 2021. godine, kao druga pravosnažna presuda o izricanju kazne doživotnog zatvora u Srbiji.

Prvi je na doživotnu robiju osuđen Ninoslav Jovanović iz Malče, zbog otmice i zlostavljanja devojčice iz Niša.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay