Početna Crna hronika Ubica Vojislava Škrbića osuđen na 18 godina zatvora, saučesnik 15

Ubica Vojislava Škrbića osuđen na 18 godina zatvora, saučesnik 15

0

vojislav_skrbic (1)

Dvadesetsedmogodišnji Dušan Buha iz Bačkog Dobrog Polja osuđen je na 18 godina zatvora zbog ubistva novosadskog narko-bosa Vojislava Škrbića (39) iz Kaća. Saizvršilac Miloš Buha (44) iz Stepanovićeva, kome se sudilo u odsustvu jer je u bekstvu, osuđen je na 15 godina, odlukom Višeg suda u Novom Sadu.

Prema rečima sudije Višeg suda Miroljuba Novićevića koji je vodio taj postupak, Dušan Buha je osuđen na 17 godina zatvora zbog teškog ubistva, još dve godine mu je dosuđeno zbog nedozvoljenog nošenja oružja te mu je veće izreklo objedinjenu kaznu od 18 godina.

“Stav sudskog veća je da je tokom 11 meseci trajanja glavnog pretresa delo potpuno dokazano, a ni sam optuženi Dušan Buha nije negirao događaj, kao ni činjenicu da je on ispalio hice u Vojislava Škrbića. Uostalom, sve se jasno vidi i na snimcima nadzornih kamera koje smo puštali dva puta tokom suđenja”, rekao je sudija Novićević.

Po njegovim rečima, sud nije prihvatio odbranu Dušana Buhe u delu u kojem je tvrdio da je pucao jer mu se učinilo da je Škrbić posegnuo za pištoljem, ali jeste uzeo kao delimično olakšavajuću okolnost ranije sukobe Dušana Buhe i Vojislava Škrbića o kojima je Buha govorio u svojoj odbrani, a koje je potvrdilo i nekoliko saslušanih svedoka.

“Nisu prihvaćeni ni navodi da drugooptuženi Miloš Buha nije znao šta se dešava, već smo zauzeli stav da je on učestvovao i doprineo ubistvu kao saizvršilac. Po oceni veća, on je kritične večeri, odmah po ulasku u Gondolu, prišao Vojislavu Škrbiću i obratio mu se, pri čemu je telom zauzeo takav položaj da je zaklonio Dušana Buhu i omogućio mu da neopaženo izvuče pištolj”, obrazložio je sudija Novićević.

Sudija je dodao da je Dušan Buha imao olakšavajuće okolnosti zbog svojih godina, priznanja dela i kajanja koje je iskazao tokom suđenja, a da mu je otežavajuća okolnost to što je ranije bio osuđen zbog razbojništva. Ranije presude za dela s elementima nasilja su bile otežavajuće okolnosti i za drugooptuženog Miloša Buhu, čija uloga u događaju, po mišljenju njegovog branioca, tokom postupka nije utvrđena.

Na prethodnom ročištu, kada su odbrana i Tužilaštvo iznosili završne reči, advokat Miloša Buhe je istakao da tokom suđenja nije izveden nijedan dokaz koji bi ukazivao na postojanje bilo kakvog plana ili dogovora da se izvrši delo niti se tako nešto pominjalo u optužnici. Dušan Buha a je tada rekao da se kaje i da nije imao nameru da ubije Škrbića. Branilac Miloša Buhe, advokat Slavko Pereski, osporavajaći navode uz optužnice da je postojao plan za Škrbićevo ubistvo, predložio je da njegov klijent bude oslobođen. Po njegovim rečima, nema dokaza da je Miloš znao za sukob između Dušana i Škrbića, jer je sa Škrbićem bio u dobrim odnosima.

Podsetimo, Vojislav Škrbić je ubijen u pucnjavi 22. maja 2014. godine oko 21 sat u kafiću “Gondola” kod Dunavskog parka. Po izjavama svedoka, na njega i njegovog prijatelja Todora Tucakova (41) je pucao mladić koji je mirno ušetao u lokal. Dušan Buha predao se 12. juna 2014. godine novosadskoj policiji.

Autor: 021.rs